FİNANS

Alman ekonomisinde daralma riski

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, Almanya ekonomisinin bu yılın son çeyreğinde %1,4 küçülebileceği uyarısında bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, Almanya ekonomisinin bu yılın son çeyreğinde %1,4 küçülebileceği uyarısında bulundu.

OECD'den yapılan açıklamada bu tahmine gerekçe olarak, dünyanın önde gelen ekonomilerine ilişkin son dönemdeki tahminlerin büyük belirsizliğe maruz olduğu belirtilmekle yetinildi.

Almaya'nın açıkladığı son resmi veriler de, Temmuz ayında ihracatın %1,8 düştüğünü gösteriyor.

Bu beklenenden çok daha büyük bir oran.

Uzmanlar Temmuz ayında sadece %0,1'lik bir düşüş bekliyordu.

Almanya'nın ithalatı da Temmuz ayında %0,3 düşmüş.

Uzmanlar bu kalemde de %0,2 artış bekliyordu.

Bu veriler Avrupa'nın en büyük ve güçlü ekonomisi olan Almanya'nın zayıflamakta olduğunu gösteriyor.

OECD tedirgin

OECD tarafından yapılan son açıklamada, üçüncü çeyrekteki daralma beklentisine karşın, Alman ekonomisinin Temmuz-Eylül döneminde %2,6 büyüdüğünü belirtiliyor.

OECD'nin ABD ekonomisi için tahmini, büyümenin üçüncü çeyrekte %1,1 ve dördüncü çeyrekte %0,4 olacağı yönünde.

İngiltere'nin de son çeyrekte %0,1 büyümesi bekleniyor.

Mal ve hizmet akışındaki zayıflama küresel ekonomideki toparlanmanın kırılganlığını yansıtırken, bu yavaşlamaya özellikle ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki kemer sıkma ve düşük talebin yol açtığı yorumları yapılıyor.

OECD geçtiğimiz günlerde, bu yılın ikinci çeyreğinde ithalat ve ihracat büyümesindeki yavaşlamanın dünyanın önde gelen ekonomilerini olumsuz etkilediğini bildirmişti.

OECD raporuna göre, ikinci çeyrekte ithalat ve ihracat büyümesindeki düşüş, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G-7 ülkelerini olumsuz etkiledi.

ABD'nin ilk çeyrekte yüzde 11,1 olan ithalat büyümesi, ikinci çeyrekte yüzde 3'e, ilk çeyrekte yüzde 5,6 olan ihracat büyümesi ise ikinci çeyrekte yüzde 2,6'ya indi.

Gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubu yani Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika da olumsuz etkilendi.

G-7 ülkelerinin ve BRICS ülkelerinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 10,1 olan ithalat büyümesiyle karşılaştırıldığında ikinci çeyrekte ithalat büyümesi sadece yüzde 1,1 oldu.

G-7 ile BRICS ülkelerinin yılın ilk çeyrekte yüzde 7,7 olan ihracat büyümesi ise ikinci çeyrekte yüzde 1,9 olarak kayıtlara geçti.

Çin'in ilk çeyrekte yüzde 11,1 olan ithalat büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 0,7'ye gerilerken, bu 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en düşük oran olarak kaydedildi.

Çin'in ilk çeyrekte yüzde 2,9 olan ihracat büyümesi ise ikinci çeyrekte yüzde 10 oldu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler