FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arjantin kur ayarlaması yaptı

Son dönemde parası dolar karşısında değer kaybeden gelişmekte olan ülkeler arasına Arjantin de katıldı. Pesonun son 12 yıldaki en büyük değer kaybı yaşaması sonrasında Arjantin, döviz rezervlerindeki kontrolü gevşeterek kur ayarlaması yaptı.

Son dönemde parası dolar karşısında değer kaybeden gelişmekte olan ülkeler Türkiye, Rusya, Güney Afrika ve Meksika'ya Arjantin de katıldı.

Arjantin hükümeti pesonun son 12 yıldaki en büyük değer kaybı yaşaması sonrasında döviz rezervlerindeki kontrolü gevşeterek kur ayarlaması yaptı.

Kabine Başkanı Jorge Capitanich’in açıkladığına göre Arjantin hükümeti, dolar alımındaki vergi oranını azaltarak, tasarruf hesapları için dolar alımına izin verecek. Capitanich yeni düzenlemenin Pazartesinden itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Perşembe günü peso, 2002 yılından bu yana dolar karşısında en büyük düşüşü yaşayarak %11 değer kaybetti.

Arjantin Merkez Bankası bir süredir yatırımcıların kaygılarının artması üzerine pesoyu desteklemeye çalışıyordu. Fakat Perşembe günü bu politikadan vazgeçme kararı aldı.

Hükümetin ekonomiyi güçlendirme çabalarına karşın ülkede enflasyon arttı. Uzmanlar yıl sonunda enflasyonun %30 seviyesine yaklaşmasını öngörüyor.

Bu durum pesoya olan güveni azaltarak, yatırımcıların paralarını dolar kuruna dönüştürmesine neden oluyor.

Capitanich dolar alımlarındaki %35’lik vergiyi %20’ye indireceklerini açıkladı.

Değer kaybı sürebilir

Bu kararın dalgalanan kur koşullarını alındığını belirten Capitanich, doların değerinin bu kararı almak için gereken koşula ulaştığını vurguladı.

BBC’nin ekonomi muhabiri Andrew Walker, Arjentin’in daha esnek bir kur politikasına yöneldiğini belirterek bunun pesoda yeni değer kayıplarına sebep olabileceğini söyledi.

Kur ayarlamasının ülkenin rekabet gücünün arttıracağını dile getiren Walker ama ciddi bir sorun olan enflasyonun artabileceğini belirtti.

Son günlerde gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde ciddi düşüşler meydana geliyor.

Financial Times'a ait olan FTSE gelişmekte olan ülkeler endeksi Cuma günü sabahı 1 puandan fazla değer kaybetti.

Bugün yaklaşık %1,8 değer kaybeden Türk Lirası, dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi oldu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler