FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi

Avrupa Merkez Bankası kritik Euro zirvesi öncesinde, faiz oranlarını yüzde 1'e indirdiğini açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası'nın Avrupa Birliği zirvesi öncesi yaptığı toplantıda faiz oranlarını yüzde 1'e indirdi.

Geçen ayki toplantısında gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1,25'e çeken Avrupa Merkez Bankasının bu kez bu oranı yüzde 1'e indirebileceği tahmin ediliyordu.

Toplantı, Brüksel'de Euro krizini aşmaya yönelik ve 17 üye ülke için "ölüm kalım zirvesi" diye anılan görüşmeler öncesinde geldi.

Almanya ve Fransa, daha sıkı mali kuralların konulacağı ve sıkı bütçe kontrollerinin uygulanacağı yeni bir anlaşma için bastırıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, AB liderlerinin zirvede Avrupa'nın borç krizine çözüm bulamaması halinde 15 üye ülkenin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçen hafta Avrupa Parlamentosunda yaptığı açıklamada siyasi liderlerin anlaşması halinde Avrupa'nın borç krizinin aşılmasında daha önemli rol oynamaya hazır olduğunun işaretini vermiş ancak hükümetlerin öncü rol oynamaları ihtiyacına değinmişti.

Bu açıklamalar, geniş ölçüde "İtalya'ya kurtarma paketi için bir önkoşul olarak AB'nin hükümet borçlanmalarına sınır getirmeye yönelik bir anlaşmaya varması yolunda bir talep" olarak yorumlanmıştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro bölgesi hükümetlerine doğrudan borç vermesi yasak ancak bu durum, bankanın İtalya ve İspanya'nın piyasalarda mevcut tahvillerini satın almasını engellememişti.

AFP'nin bildirdiğine göre Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

Express


En Çok Aranan Haberler