FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa Merkez Bankası faizleri yükseltecek

Avrupa Merkez Bankası euro bölgesinde enflasyonu düşürmek için faiz hadlerini yükseltmeye hazırlanırken, bu hamlenin Yunanistan gibi ekonomiler üzerindeki baskıyı artıracağı belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın para birimi olarak euro kullanan ülkelerde enflasyon oranını düşürmek için yakın zaman içinde faiz hadlerini yükseltmesi bekleniyor.

Ekonomileri küçük olan euro bölgesi ülkeleri borç sorunlarıyla karşı karşıyayken, Avrupa Merkez Bankasını asıl kaygılandıran Almanya gibi ülkelerin ekonomilerindeki aşırı ısınma.

Buna göre Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz hadlerini yüzde 1.25'ten yüzde 1,5’e çıkaracağı tahmin ediliyor.

AMB'nin başlıca görevi faiz hadlerinde ayarlamalar yaparak, para birimi euro olan 17 Avrupa ülkesinde enflasyon oranının düşük olmasını sağlamak.

Mevcut durumda, euro bölgesinin enflasyon oranı AMB'nin belirlediği yüzde 2 oranının üzerinde, yüzde 2,7’lerde seyrediyor.

Ancak bankanın alacağı faiz hadlerini yükseltme kararı, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerin borçlanma masraflarını artırarak bu ülkelerin ekonomileri üzerinde yeni bir baskı oluşturacak.

Ernst & Young Eurozone Forecast'ın kıdemli ekonomi danışmanlarından Marie Diron, bazı euro bölgesi ekonomilerinin zor durumda olduğu göz önüne alındığında faiz oranlarının yükseltilmesinin yanlış bir hamle olacağını savunuyor.

BBC'ye açıklama yapan Diron, AMB'nin Yunanistan ve başka bazı ekonomilerin kriz tehlikesinden kurtulmalarını beklemesi gerektiğini söyledi.

AMB'nin odaklandığı euro bölgesinin merkezlerinden Almanya ekonomisindeki büyüme, haziran ayında imalat sektöründe yaşanan talep artışıyla ivme kazanmıştı.

Express


En Çok Aranan Haberler