FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa merkez faiz değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası, beklenti dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.5 seviyesinde bıraktı.

Avrupa merkez faiz değiştirmedi

Politika faizini yüzde 1.5'te sabit bırakan Avrupa Merkez Bankası, enflasyon ve büyüme tahminlerini de aşağı çekebilir.

Faizleri beklenti dahilinde yüzde 1.5'te sabit bırakmış olan Avrupa Merkez Bankası, bölgedeki borç krizinin kötüleşmesiyle enflasyon ve büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize edebilir.

Bugün Frankfurt'ta biraraya gelmiş olan AMB yetkilileri, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklediği gibi politika faizini değiştirmeyerek, yüzde 1.5'te bıraktı. Ekonomistler, saat 14:30'da basın toplantısı düzenleyecek olan AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, enflasyonist baskının azaldığını belirterek, bu yılki iki artışın ardından faizleri sabit tutacaklarının sinyalini vereceğini düşünüyor.

Bölgede yayılan borç krizi, Avrupalı bankaların güvenini azaltırken, piyasaların borçlanma maliyetini yükseltiyor. Kriz kahini lakaplı Nouriel Roubini'den Nobel ödüllü Joseph Stiglitz'e kadar birçok ekonomist, AMB'nin bir an önce faizleri düşürmesinin gerektiğine dikkat çekiyor. AMB'yi yakından izleyen ekonomistler ise, AMB'nin faiz indirmeden önce bankalara 12 aylık kredilerin verilmesi gibi diğer araçları kullanacağını tahmin ediyor.

"AMB'nin para politikasını tamamen ters yöne çevirmesi için, bölgenin tam anlamıyla resesyona girmesi gerekiyor" yorumunu yapan Joh. Berenberg Gossler&Co.'nun baş ekonomisti Holger Schmieding, faizleri yeni artırmış olan AMB'nin geri dönüp "hata yaptık" demesinin güç olduğuna dikkat çekti. Schmieding, bankanın öncelikle diğer likidite araçlarını kullanarak bankalara yardımcı olmaya çalışacağını söyledi.

Express


En Çok Aranan Haberler