FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa'dan Yunanistan'a sert tepki

AB Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin son kurtarma paketini referanduma götürme kararı alan Yunanistan’a "AB/IMF paketi olmadan çok daha fazla acı çekersiniz" uyarısında bulundu.

Avrupa'dan Yunanistan'a sert tepki

Avrupalı ortaklarından sert tepki gören Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise, halkoylamasında yanıt bulması gereken sorunun, "Yunanistan’ın Avrupa’da ve ortak para birimi Avro’da kalıp kalmayacağı" sorusu olduğunu söyledi.

Barroso, G20 zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Yunanistan’a acilen ve tüm kalbimle milli ve siyasi birlik çağrısı yapmak istiyorum" dedi.

AB ve Avro Bölgesi liderlerinin Yunanistan’la ilgili aldığı kararların uygulanmasının bu ülkenin istikrarında kritik önem taşıdığını vurgulayan Barroso, "Yunanistan’a AB/IMF programı üzerinde anlaşma sağlanamazsa toplumun en zayıf kesimleri başta olmak üzere Yunan halkının şartları çok daha acılı olacak. Bunun sonuçlarını tahmin etmek bile mümkün değil" uyarısını yaptı.

Bu nedenle Yunan hükümeti ve siyasi liderlerine AB/IMF programının uygulanmasına daha geniş destek sağlayacak şekilde ulusal siyasi birlik için çalışmaları çağrısında bulunan Barroso, "Bu destek geçmişte önemliyse şimdi tam anlamıyla hayatiyet arzetmektedir" dedi.

FRANSA
Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Yunanistan’ın kurtarma paketinin yeniden görüşülmesinin söz konusu olmadığını, "Atina yönetiminin mali yardımla ilgili referandumunun mümkünse Aralık ayı ortasına kadar yapılması gerektiğini" söyledi.

Referandumda, Yunan halkına Atina yönetimin söz verdiği gibi bütçe kesintileri yapılmasından yana mısınız sorusunun yöneltilecek olmasını anlaşılmaz olarak değerlendiren Leonetti, "Referandumda, önemli bir soru ortaya konuyor, Avro Bölgesinde kalmak istiyor musunuz? ya da istemiyor musunuz?, çünkü anlaşmayı kabul etmezseniz bu kalmayacağınız anlamına geliyor" dedi.

Leonetti, "(Geçen hafta) alınan kararlar yeniden görüşülemez. Bu paket, Yunanistan’ın sürdürülemez borç durumundan çıkması için tek yol" diye konuştu.

ALMANYA
Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, Yunanistan ile ilgili bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin Fransa’nın Cannes kentinde yapacakları görüşmeye ilişkin beklentisinin sorulması üzerine, bu konunun AB ve ortak para birimleri için ortak bir mücadele alanı ve zorluk teşkil ettiğini ifade ederek, bu durumu çözmekte kararlı oldukları ve bu yönde herşeyi yapacaklarına dair en ufak şüphenin olmadığını kaydetti.

AB’nin izledikleri başarılı yolu sürdüreceğini dile getiren Westerwelle, "AB’de bir dayanışma gösterdik, ama her ülkenin kendi ev ödevi olduğunu da kabul ettik. Reformlar önemli ve her ülkenin kendi ödevini yapması önemli. Geçen hafta kabul ettiğimiz programın yeniden masada olmayacağını net olarak belirttiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

AVUSTURYA
Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Avrupa Birliği’nin (AB) mali yardım paketinin altıncı kredi dilimini almasının oldukça muhtemel olduğunu belirtti.

Fekter, Avusturya Haber Ajansı APA’ya yaptığı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu tarafından Yunanistan’ın AB’nin geçen hafta kabul ettiği mali yardım planını referanduma götürme kararının, AB ve IMF’nin önceki mali yardım planının altıncı kredi diliminin serbest bırakılması için bir manevra gibi düşünüldüğüne inandığını ifade etti. Ancak Fekter, bu tip eylemlerin Yunanistan’ı temerrüte sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Bunun, Avrupa için tehdit oluşturan daha fazla istikrarsızlık ve borç krizinin yayılması riski yarattığına dikkat çeken Fekter, IMF ve AB’nin, bu ayın ortasında Yunanistan’ın 110 milyar avroluk ilk kurtarma paketinin 8 milyar avroluk altıncı dilim ödemesinin yapılması yönünde karar vermesinin oldukça muhtemel olduğunu vurguladı.

HOLLANDA
Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) mali yardım planını referanduma götürme kararının, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile AB’nin yardım paketinin altıncı dilimini almasını belirsiz hale getirdiğini bildirdi.

Jager Hollanda Parlamentosunda yaptığı konuşmada, geçen hafta AB liderleri ile varılan yardım anlaşmasına ilişkin yapılması planlanan referandumun, Yunanistan’ın AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan aldığı ilk kurtarma paketinin altıncı kredi dilimi için engel teşkil edebileceğini vurguladı.

Kararın AB ve IMF’nin planları için sorun yarattığına dikkat çeken Jager, "IMF’nin altıncı dilimin serbest bırakılmasına yönelik karar vermesi için çok zor bir durum olacağını tahayyül edebiliyorum" dedi.

PORTEKİZ
Portekiz, Yunanistan’ın AB mali yardımını referanduma götürme kararından endişe duyduğunu, kurtarma paketiyle ilgili taahhütlerini yerine getirmeye hazır olduğunu göstermek istediğini bildirdi.

Portekiz haber ajansı Lusa’nın haberine göre, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas Venezuela ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın referandum kararını, "Avrupa’nın güven belirtilerine ihtiyacı olduğu dönemde güvensizlik ve öngörülemezlik unsuru" olarak gördüğünü ifade etti.

Avro Bölgesindeki diğer ülkelerde daha fazla anlaşmazlık ve istikrarsızlık işaretleri gördüklerini belirten Portas, Portekiz’in verdiği sözleri tam olarak yerine getiren istikrarlı bir ülke olarak görünmesi için istikrara ve uzlaşmaya daha fazla önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Avro Bölgesi borç krizinin kalbindeki Yunanistan’ın mali yardımı referanduma götürme kararı, Avro Bölgesinin üçüncü ve dördüncü büyük ekonomileri İtalya ve İspanya’yı da borç krizine dahil etme ve bölgeyi tümden tehlikeye atma riski taşıyor.

İSPANYA
İspanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado, Yunanistan’ın AB mali yardım paketini referanduma götürecek olmasını eleştirdi.

İspanyol radyosu CadenaSer’e konuşan Salgado, "tam bir sürpriz oldu" dediği Yunanistan hükümetinin referandum kararını şöyle yorumladı: "Avrupa’da hiçbir hükümet bu kararı beklemiyordu. En son yaptığımız AB toplantısında bununla ilgili hiçbirşey söylenmedi. Yunanistan’ın sorununa çözüm getiren bir programı kabul ettiğimiz anda referandum açıklamasına sadece şaşırmadık, bu aynı zamanda kötü bir karar. Eğer Yunanistan bir önlem almazsa yıl sonunda kamu borcunun yurtiçi gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 180’i geçecek. Bu orta vadeyi bırakın kısa vadede de sürdürülebilir bir şey değil. Bunun yüzde 120’ye düşürülmesi için çalışılıyor. Bu rakamlar, Yunanistan’ın borcunun çok büyük olduğunu ve yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor".

Salgado, Yunanistan’a "Eğer geri adım atmak mümkün değilse, belirsizliğin kalkması için referandum en kısa sürede olsun" çağrısında bulundu.

PAPANDREU: ’Avrupa’ya evet mi, hayır mı’
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, halkoylamasında yanıt bulması gereken sorunun, "Yunanistan’ın Avrupa’da ve ortak para birimi Avro’da kalıp kalmayacağı" sorusu olduğunu söyledi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, Papandreu Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada, halkoylamasının, Yunanistan’ın ortaklarına "demokrasinin her şeyin üstünde olduğu mesajını vereceğini" belirterek, "halkoylaması Yunanistan’ın AB perspektifi ve Avro’ya katılımımız konusunda içe ve dışa karşı apaçık bir mesaj olacak" dedi.

Halkoylamasında yanıt bulması gereken sorunun, ülkenin hangi hükümet ile devam edeceği sorusu olmayacağını belirten Papandreu, "halkoylamasındaki ikilem (dilemma), ’Avrupa’ya evet mi, hayır mı’, ’memoranduma evet mi hayır mı’ ve ’Avro’ya evet mi, hayır mı’ şeklinde olacak" diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler