FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barroso Atina'ya gidiyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Yunanistan'a verilecek kredinin yeni dilimiyle ilgili görüşmeler yapmak üzere Atina'ya gidiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Yunanistan'a verilecek kredinin yeni dilimiyle ilgili görüşmeler yapmak üzere Atina'ya gidiyor.

Barroso'nun üç yıl sonraki bu ilk ziyaretinde Yunanistan'a Euro bölgesinde kalması gerektiği mesajını vermesi bekleniyor.

Ancak yorumcular, kapalı kapılar ardındaki görüşmelerin çetin geçmesinin beklendiğini söylüyor.

Yunanistan'a kredi sağlayan diğer kuruluşların temsilcileri de bütçe açığını kapamaya yönelik önlemler konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Atina'da.

Aylar süren siyasi kriz ve iki erken genel seçimin ardından Yunanistan, kabul ettiği kurtarma paketindeki ekonomik hedeflere ulaşma çabasında.

AB ve IMF denetçileri, Yunanistan'ın bir sonraki kredi dilimini alabilmek için gereken adımları atıp atmadığına karar vermeye çalışıyor.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Ağustos ayındaki mali ihtiyaçlarının karşılandığını; ancak daha sonraki ödemeler için Eylül başında karar alınması gerektiğini belirtti.

Atina gerektiği ölçüde ilerleme sağlayamazsa, Yunanistan için ayrılan kurtarma paketinin 31,5 milyar euroluk son diliminin verilmemesi olasılığı var.

Bu hafta başlarında Başbakan Antonis Samaras, Yunanistan'ın bu yıl tahmin edilenden daha derin bir ekonomik gerileme yaşayacağını söylemişti.

Samaras, ekonominin yüzde 7 oranında küçülmesinin beklendiğini kaydetti. Merkez Bankası ise ekomideki küçülme oranını yüzde 5 olarak öngörmüştü.

Antonis Samaras, Yunanistan'ın 2014 yılına dek büyüme aşamasına dönemeyeceğini söyledi. Başbakanın, borçların ödenebilmesi için AB'den daha fazla zaman istemesi bekleniyor.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, öteden beri Yunanistan'ın, "Avrupalı siyasi liderlerin kendi aralarında uzun uzun konuşmalarına rağmen kendileriyle fazla görüşmemelerinden yakındığına" işaret ederek, Barroso'nun ziyaretinin aslında epey gecikmiş olduğunu belirtiyor.

Barroso'nun sözcüsü, ziyaretin amacının Başbakan Samaras ile bir araya gelerek Avrupa ve özellikle de Yunanistan'daki ekonomik durumu ele almak olduğunu kaydetti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler