Her yıl dünya ekonomisi ve sorunları üzerine bir çalışma hazırlayan Birleşmiş Milletler, hem içinde bulunduğumuz sene, hem de 2013 için karamsar öngörülere sahip olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletlere bağlı Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (DESA) tarafından hazırlanan raporda, Avrupa Birliği bölgesinde devam etmekte olan mali krizin küresel yayılma gücüne sahip olduğuna işaret ediliyor ve benzer şekilde Amerikan ekonomisindeki olumsuzlukların da dünya çapında yansımaları olacağı vurgulanıyor. Birleşmiş Milletlere göre işsizlik, dış ve iç borçlanmadaki sorunlar ve finans sektörünün içinde bulunduğu olumsuzluklar, sadece Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri için değil, bütün dünya ekonomisi için tehlike arz ediyor.
Gelişmekte olan ülkelerdeki mali krizlerin "iyi hazırlanmamış" ve "günü kurtaran" kemer sıkma tedbirleriyle aşılmasının problemin esas kaynağı olduğunu belirten Birleşmiş Milletlere göre kısa vadeli önlemler yerine, daha çok iş alanı yaratacak ve yatırımı teşvik ettirecek uygulamaların sağlanması ve bunların uzun soluklu olarak uygulanması şart. Bu çerçevede BM'nin dünya ülkelerine tavsiyesi "gençleri asla ihmal etmeyin" ve "işsizliğe mutlaka çare bulun" şeklinde.
SÜRPRİZ ÜLKE: GÜNEY AFRİKA
Birleşmiş Milletler raporunda AB, ABD ve Çin gibi küresel ekonominin ana aktörlerinde yapısal ve dönemsel problemlerin sürdüğüne dikkat çekilirken, mevcut durumdan kazançlı çıkması muhtemel ülke olarak Güney Afrika gösteriliyor. Buna göre, özellikle Asya bölgesinden kaynaklanan bir talep patlaması yaratan Güney Afrika'nın 2012-2013 döneminde en büyük büyüme oranını gerçekleştirmesi bekleniyor.
Arap dünyasındaki durum ise özellikle, "Arap Baharı" sonrası sosyal ve siyasal gelişmelerin ışığında "belirsiz" olarak nitelendiriliyor.
Rapor, Suudi Arabistan gibi bazı Arap ülkelerindeki istikrarlı görünen gidişatı, sosyal patlamaların önüne geçmek için yapılan daha çok tüketim harcamasına bağlıyor. Bu gibi ülkelerin sosyal karışıklıklardan göreceli olarak daha az etkileneceği öngörülüyor.