FİNANS

Büyük ekonomik kriz uyarısı

G7 ülkeleri ekonomik büyümeyi destekleme kararı aldı; Japonya Başbakanı ekonomik kriz uyarısı yaptı.

Büyük ekonomik kriz uyarısı

Japonya'da toplanan G7 ülkeleri küresel ekonomik büyümeyi güçlendirmeye yönelik çalışma yönünde karar alırken, zirveye ev sahipliği yapan Japonya Başbakanı Shinzo Abe 2008'de Lehman Brothers'ın çökmesiyle başlayan küresel krize paraleller konusunda uyarılarda bulundu.

Zirve sonrası bir açıklama yayınlayan G7 liderleri, "Küresel büyüme ılımlı ve potansiyelin altında kalmaya devam ediyor" diyerek, büyümeyi destekleyebilmek için gerekli "bütün politika araçlarını" kullanma taahhüdünde bulundular.

Açıklamada "Küresel ekonomik büyüme bizim en acil önceliğimiz" denildi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 2008 yılında Lehman Brothers firmasının çökmesinin ardından başlayan küresel ekonomik krizi hatırlatarak, G7 ülkelerinin "krize dair güçlü ortak duyguları" olduğunu söyledi ve talebi artırmak için ortak hareket edileceğini belirtti.

Bir basın toplantısında konuşan Abe, gelişen ülke ekonomileri öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik daralmanın "en endişelendirici risk" olduğunu belirtirken, "Eğer uygun politikalar üretilmezse küresel ekonominin krize girme riski var" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise küresel ekonominin şu an bir krizde olmadığını, fakat bunun bir daha krizde olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Hollande, "Bugün bir önceki krizin nedenlerini ele aldık, ve bu nedenden dolayı bazı gelişmeleri de görebilmiş olduk" dedi.

G7 tarafından yapılan 32 sayfalık deklarasyonda piyasa bazlı kur oranlarına sadık kalınması ve "rekabetçi devalüasyonlardan" uzak durulması gerektiğinin altı çizilirken, şiddetli kur hareketleri konusunda da uyarılar yapıldı.

Açıklama metninin bu kısmı yenin aşırı değer kazanması durumunda müdahale etmeye hazır olduğunu söyleyen Japonya ile piyasanın belirlediği şartlara karışılmaması gerektiğini savunan ABD arasında bir uzlaşmayı temsil ediyor.

KUZEY KORE VE 'BREXIT' ENDİŞELERİ

G7 Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyarak nükleer testleri, füze denemelerini ve diğer "provokatif hareketleri" sonlandırmasını talep etti.

Grup aynı zamanda Rusya'nın Kırım yarımadasını Ukrayna'dan "yasadışı şekilde ele geçirmesini" de kınadı. Deklarasyonda Moskova üzerindeki maliyeti artırmak için "sınırlayıcı daha çok önlem" alınabileceği tehdidi yapılırken, Rusya'nın daha önce yapılan anlaşmalara sadık kalması ve Ukrayna'nın bağımsızlığına saygı duyması durumunda yaptırımların gevşetilebileceği de söylendi.

G7 aynı zamanda büyük boyutlu göçlerin önemli bir zorluk yarattığını söyleyerek, göçmenlere ve evlerinden olmuş insanlara ani ve uzun vadeli yardımları artırma sözü verdi.

Grup aynı zamanda "Brexit" olarak bilinen İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması konusunun da küresel ekonomik büyüme için ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi.

AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler