FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ECB'den faiz artış sinyali

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, faizleri artıracağının işaretini verdi

ECB'den faiz artış sinyali

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ECB’nin gelecek ay faizleri yükseltme ihtimalinin olduğunu ve en azından önümüzdeki üç ay boyunca euro bölgesi bankalarına kredi vermeye devam edeceklerini söyledi.

Euro bölgesindeki enflasyon riskinin “yüksek” olduğuna dikkat çeken Trichet, emtia fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişin küresel çapta enflasyonu yükseltmeyeceğinin altını çizmek gerektiğini belirtti.

Diğer yandan ECB, art arda 22’inci ayda da faiz oranlarını, yüzde 0.1 ile rekor derecede düşük seviyede tutmaya devam etti.

ECB’nin kararını açıklayan Trichet’in konuşmasında seçtiği sözler, bankanın son günlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki halk ayaklanmaları yüzünden yükselen petrol fiyatlarına yönelik endişelerini göz önüne serdi.

Bununla birlikte, ECB Başkanı’nın faizleri yükseltme olasılığını gündeme getirmesi, euronun dolar karşısında yüzde 1’e yakın bir yükseliş yaşamasına neden oldu. Euro/dolar paritesi 1.3932 seviyesinde işlem görmeye başladı.

ECB, enflasyon konusunda ise karamsar bir tablo çizdi. Banka, 2011 için enflasyon beklentisi yüzde 0.5 oranında artırıp, yüzde 2.3’e çekti. 2012 tahminlerini yüzde 1.5’ten yüzde 2.2’ye yükseltti.

Merkez Bankası’nın hedefi orta enflasyonu yüzde 2 seviyesinde tutmak.

Express


En Çok Aranan Haberler