FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Endonezya işlenmemiş mineral ihracını yasaklıyor

Yasa ülkenin en büyük iki maden şirketine son dakikada verilen tavizler ardından çıkarıldı. ABD madencilik devleri Freeport-McMoRan ve Newmont yasaktan geçici bir süre muaf tutulacak.

Endonezya işlenmemiş mineral ihracatına ilişkin tartışmalı yasağı kabul etti.

Yasa ülkenin en büyük iki maden şirketine son dakikada verilen tavizler ardından çıkarıldı.

ABD madencilik devleri Freeport-McMoRan ve Newmont Pazar günü yürürlüğe giren yasaktan geçici bir süre muaf tutulacak.

Yasakla, madenlerin yerel düzeyde daha fazla işlenmesi ve böylece madencilikten elde edilen kârın daha büyük bir payının Endonezya'da tutulması hedefleniyor.

Ama eleştirel çevreler, yasağın kitle halinde işten çıkarmalara yol açacağını ve ülkenin büyüyen ticaret açığını daha da kötüleştireceğini iddia ediyor.

Madencilik gelirleri

Yasak, ilk kez 2009 yılında gündeme gelmişti.

Bakanlar yumuşatılmış yasayı, imzalaması için Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono'ya sunmadan önce, Pazar günü için son anda bir toplantı düzenledi.

Taviz kararı, ilk teklife gösterilen güçlü muhalefet ardından, ülkenin madencilik sektöründe başgösteren aksaklıkları azaltmayı hedefliyor.

Hükümet işlenmemiş minerallerin ihrac edilmesine getirilen yasağının, madenlerin yerel düzeyde işlenmesine ivme kazandırmasını; yüksek değer taşıyan metallerin işlenerek üretilmesi için yatırım çekmeyi umuyor.

Ancak ekonomistler yasağın ihracat gelirinden milyarlarca dolar silerek ekonomi üzerinde zararlı etkisi olabileceğini söyledi.

Dünya maden piyasası

Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası, yasağın 800.000 kadar kişinin işini kaybetmesine neden olabileceği konusunda uyardı.

Endonezya dünyanın en büyük bakır, nikel ve alüminyum üreticilerinden biridir.

Metal fiyatları, özellikle de nikel, yasağın arzda sıkışmaya neden olabileceği spekülasyonu üzerine Pazartesi günü hızla arttı.

Yatırımcılar yasaktan sonra artan üretim talebinden yararlanacaklarını düşündüğünden, Avustralyalı bazı madencilik şirketlerinin hisseleri de yükseldi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler