FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Euro Bölgesinde işsizlik yine yükseldi

Euro bölgesinde işsizlik oranı Ocak ayında da artmaya devam etti ve yeni bir rekor kırdı.

Euro bölgesinde işsizlik oranı Ocak ayında da artmaya devam etti ve yeni bir rekor kırdı.

17 ülkedeki işsizlerin oranı Ocak ayında yüzde 10,7'ye çıktı. Yüzde 10,4 olan Aralık ayı sayılarıysa, yüzde 10,6 olarak değiştirildi.

Eurostat verilerine göre, Euro bölgesindeki işsiz sayısı 16,9 milyon.

İtalyan istastistik kurumu Istat'a göre, ülkede işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 9,2'ye çıktı. Bu, aylık hesaplamaların başlamasından bu yana saptanan en büyük artış.

İspanya yüzde 23,3'le Euro Bölgesi'nde en yüksek işsizlik düzeyine sahip ülke olmaya devam ediyor. Avusturya ise, yüzde 4'le işsizliğin en düşük olduğu ülke.

Eurostat, Avrupa Birliği genelindeyse işsizlik oranının Ocak'ta yüzde 10,1'e ulaştığını; toplam 24,3 milyon kişinin işsiz olduğunu kaydetti.

AB genelindeki Aralık ayı oranları da yüzde 9,9'dan yüzde 10'a çıkarıldı.

Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranlarıyla ilgili veriler, Avrupa Merkez bankası'nın AB çapında 800 bankaya 530 milyar euro tutarında düşük faizli kredi verileceği açıklamasından bir gün sonra geldi.

Merkez Bankasının açıklaması piyasalarda memnunluk yaratmış, bankaların hisselerinde dün büyük artışlar kaydedilmişti.

Ancak Saxo Bank'ın baş ekonomistlerinden Steen Jakobsen, "Avrupa Merkez bankası'nın kredi programını açıklaması, bankacılık sektöründe müthiş bir coşku havası yarattı ama gerçek anlamda ekonomideki bunalım sürüyor. Bunda da en önemli unsur, hem sosyal sonuçları hem de büyüme üzerinde yarattığı zarar nedeniyle, işsizlik oranları." dedi.

Jakobsen, İspanya'da işsizliğin Ocak ayında iki puan arttığına, İtalya'da da yükselmeye devam ettiğine işaret ederek, büyüme için gereken köklü reformların hala yapılamamış olmasından kaygı duyduğunu söyledi.

Bu arada Eurostat tarafından yayımlanan diğer veriler, Euro Bölgesi'nde enflasyon oranının Şubat ayında yüze 2,7'ye çıktığını gösteriyor. Ocak ayı oranlarıysa yüzde 2,6'ydı.

Bölge çapında enflasyon 15 aydır yükseliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın hedefi ise yüzde 2'nin biraz altındaydı.

Artan işsizlik oranı ve yükselen enflasyonun, tüketiciler açısından çifte darbe anlamına geldiği belirtiliyor.

Express


En Çok Aranan Haberler