Liderler, Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinin şartlarını, Ada’nın borçlarının sürdürebilirliğini ve ülkedeki mevduat sahiplerinin zarar yazma ihtimallerini görüşmek üzere toplandı.
Toplantı sonrasında Avrupa Birliği liderleri, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin bütçe açıklarını kapatabilmeleri için ek süre vermeyi işaret eden, yapısal bütçe değerlendirmelerini onayladı. Diğer yandan, ağır mali ve ekonomik krizdeki Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da muhtemel katkısıyla, 10 Milyar Euro’luk kredi paketi hazırlayan Euro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil etme kararı verdi.
Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'daki siyasi çıkmaz ve Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa'daki büyümenin durması, endişeleri yeniden gündeme taşıyor. İtalyan tahvilleri, siyasal krizin ülkedeki mali sorunları çözmeye yönelik çabaları olumsuz etkileyeceği endişeleri üzerine, artan borçlanma maliyetiyle beraber düşüş gösterirken, kısa vadeli tahviller düşüşlere öncülük etti. Borçlanma maliyetleri ise İtalya'daki kargaşa ortamına karşın, Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisine yönelik yatırımcı güveninin sürmesi ile birlikte, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen olağandışı ihalede düşüş gösterdi. Euro Bölgesi resesyonunun, çevre ülkelerdeki tansiyonun kayda değer bir şekilde azalmasına karşın, geçen yılın dördüncü çeyreğindeki yüzde 0,6 daralma ile birlikte derinleştiği belirtildi. Fitch Euro Bölgesi 2013 ve 2014 yıllarının her ikisi için de tahminlerini aşağı yönde revize etti ve 2013 yılı için yüzde 0,5 küçülme öngördüğünü ve 2014 yılı için yüzde 1 büyüme beklediğini kaydetti. Fitch işsizlik oranının ise 2014 yılına kadar yüzde 12'nin üzerinde kalacağını öngördü.
Euro Bölgesi’nde resesyonun devam ettiğini gördüğümüz son günlerde, bu hafta açıklanacak olan İtalya Endüstriyel Üretim, Almanya ZEW Ekonomi Kanısı, ÜFE, PMI Hizmet, PMI İmalat, Fransa PMI İmalat, PMI Hizmet, Avrupa ZEW Ekonomi Kanısı, Tüketici Güveni, PMI İmalat, PMI Hizmet verileri ile Almanya Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Açıklamaları, AMB Başkanı Draghi, Weidmann ve IMF Lagarde Açıklamaları, Avrupa Birliği Toplantısı-Merkel Açıklamaları yakından takip edilmelidir.
Merkez Bankası, dengeli büyümeyi desteklemeye devam edecek
Geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası verilerine göre ocak ayında cari işlemler açığının 5 milyar 632 Milyon Dolar olduğu açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre, aralık ayında yıllıklandırılmış bazda 48,9 Milyar Dolar olan cari açık, 46,9 Milyar Dolar’a revize edildi. Merkez Bankası tarafından açıklanan, 2013 yılı ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, bu yılın ilk ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 99 Milyon Dolar azaldı. Bu gelişmede, dış ticaret açığının 7 Milyon Dolar azalarak 5 milyar 881 Milyon Dolar’a gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 Milyon Dolar’a ulaşması etkili oldu. Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 Milyon Dolar tutarında artarak 1 Milyar 77 Milyon Dolar’a, turizm giderleri de 43 Milyon Dolar tutarında artarak 282 Milyon Dolar’a ulaştı. Diğer yandan Merkez Bankası'nın mart ayı Beklenti Anketi'nde, cari yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 6,58 olarak gerçekleşti. Türkiye’de 2013 yılı Ocak-Şubat döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv üretimi yüzde 1, otomobil üretimi ise yüzde 10 oranında azaldı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dünyada düşük büyüme, düşük faiz ortamının devam ettiğini ve Türkiye için doğru ekonomik politika bileşiminin düşük faiz ile dengeli büyüme olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası, elindeki politika araçları ile dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmeyi planlamakta. Orta Vadeli Program'da yer alan yapısal reformlar tamamlandıkça Türkiye'nin dengeli büyüme hızının daha da artması bekleniyor.
Merkez Bankası tahvil alımlarına devam edecek
ABD tarafında parasal genişlemenin devam etmesi nedeniyle bankaların varlık alımlarının devam ettiğini gördüğümüz son günlerde, St. Louis FED Başkanı Bullard, geçtiğimiz hafta enflasyon kontrol altında olduğu sürece ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarına devam edeceğini açıkladı.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch yaptığı açıklamada, ABD'de, 2012 yılının dördüncü çeyreğinde beklenmedik şekilde zayıf çıkan GSYH’nin, temel olarak, federal harcamalardaki keskin düşüş ve stoklardaki azalma gibi geçici etkilerden kaynaklandığını belirtti. Fitch, ABD'nin 2013 yılı büyüme tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 1,9'a revize etti ve 2014 yılı büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 2,8'de bıraktı.
ABD'de yaşam pahalılığı şubat ayında yakıt fiyatlarının son 3 yılın en sert yükselişini göstermesiyle beklenenden fazla yükselirken, tüketici fiyat endeksi yüzde 0,7 yükselerek hem son 4 ayın ilk artışını hem de Haziran 2009'dan bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Tüketici güveni ise Mart ayında beklenmedik bir düşüş kaydederek Aralık 2011 seviyesine gerilerken, üretici fiyatları da Şubat ayında yüzde 0,7 yükselerek beklentilere paralel gerçekleşti. ABD'de işsizlik başvuruları ise geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde düşüş göstererek son 2 ayın en zayıf seviyesine geriledi ve istihdam piyasasının güçlendiğine dair işaretlere bir yenisini ekledi. İlk defa işsizlik başvurusunda bulunanlar 10,000 gerileyerek 332,000'e indi ve ocak ortasından bu yana en düşük rakam olarak gerçekleşti.
ABD tarafında parasal genişlemenin devam ettiğini gördüğümüz son günlerde, bu hafta açıklanacak olan Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri, MBA Mortage Başvuruları, FOMC Faiz Oranı verileri ile FOMC Toplantısı yakından takip edilmelidir.
Kaynak: Tuğba Özay / İntegral Menkul Değerler Analisti