FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED faiz oranlarını açıkladı

ABD Merkez Bankası (FED), aylık 65 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 55 milyar dolara indirdi. Faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi.

FED faiz oranlarını açıkladı

ABD Merkez Bankası Fed'in iki gün süren Açık Piyasa Komite toplantısı sonuçlandı. Yeni Başkan Janet Yellen'ın ilk kez başkanlık ettiği toplantıdan varlık alımlarından çekilmeye devam kararı çıktı. Banka, halen 65 milyar dolar olan aylık varlık alımlarını beklentilere paralel şekilde 10 milyar dolar azaltarak 55 milyar dolara indirme kararı aldı.

FED İŞSİZLİK ORANINI TAKİP ETMEKTEN VAZGEÇTİ

Fed, yine beklenildiği üzere varlık alımlarını ve yüzde sıfıra yakın faiz oranını ülkede işsizlik yüzde 6,5'e düşene kadar sürdürme politikasından vazgeçti. ABD'de açıklanan son rakamlar işsizliğin yüzde 6,7 seviyesinde olduğunu göstermişti. Fed, ekonomiye destek olmak için yürüttüğü aylık 85 milyar dolar büyüklükteki varlık alımlarını Aralık ayında 10 milyar dolar azaltarak geri çekilmeyi başlatmış, Ocak ayında da alımları 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara indirmişti. Fed'den yapılan yazılı açıklamada, "Ocak ayındaki toplantıdan bu yana elde edilen bilgiler kış aylarında olumsuz hava koşullarının da etkisiyle ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret ediyor. İş piyasası veri karışık olmasına rağmen genelde iyileşme gösterdi. Buna karşılık işsizlik oranı yüksek kalmaya devam ediyor. Hanehalkı harcamaları ve sabit yatırımlar artmaya devam ederken emlak sektöründeki toparlanma yavaş kaldı. Mali politikalar ekonomik büyümeyi yavaşlatsa da bu politikaların etkisi azalma eğilimi gösteriyor. Enflasyon oranı Komite'nin hedefinin altında kalsa da uzun dönemde bu hedefe ulaşılması bekleniyor."

İLK FAİZ ARTIŞI 2015'TE

Toplantıda Fed yetkililerinin ilk faiz artışı için 2015 yılını öngördükleri de belirtildi. Ancak Janet Yellen, faizlerin düşük kalmaya devam edeceğine işaret etti. Yellen, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, işsizlik istenen seviyeye gelse, enflasyon hedefe yaklaşsa da ekonomideki zayıf seyrin faizlerin düşük kalmasını gerektirdiğini ve Fed desteğinin sürmesine ihtiyacı doğurduğunu belirtti

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler