FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fed yine sürpriz yapmadı

ABD ekonomisinde iyileşmenin görüldüğü ancak bunun istihdamı artırmak için yetersiz olduğunu vurgulayan FED, faiz oranlarını sabit tutarken, tahvil alım programında da değişikliğe gitmedi.

Fed yine sürpriz yapmadı

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından, beklentiler dahilinde, gösterge faiz oranları yüzde 0 ile yüzde 0.25 aralığında sabit tutuldu. Böylece, banka, faiz oranlarını Aralık 2008'den bu yana değiştirmemiş oldu.

Toplantının ardından yayımlanan açıklamada, faizlerin "uzun bir süre daha bu seviyede kalacağı" teyit edildi ve Komite'den hiç bir üyenin, bu politikaya karşı olmadığı kaydedildi.

Toplam 600 milyar dolar büyüklüğündeki tahvil alım programının Haziran sonuna kadar sürdürüleceği teyit edilirken, ABD ekonomisindeki büyüme için olumlu göstergeler olduğunun kabul edilmesine karşın, aşırı iyimser bir çerçeve çizmekten de kaçınıldı.

Bu konuda, "Ekonomik iyileşme devam ediyor ancak bu, işgücü piyasası koşullarında ciddi bir iyileşmeyi getirecek düzeyde değil" denildi. Bu açıklama, Aralıkta yapılan ve "ekonomik iyileşme her şeye rağmen işsizliği aşağı çekecek yeterlilikte değil" şeklindeki ifadeye göre, daha iyimser bir söylem olarak algılandı.

Açıklamada, dünyada emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonu körükleyebileceği yolundaki endişelerin de paylaşıldığı görüşüne yer verildi.

Fed, 600 milyar dolarlık tahvil alım programıyla, hane halkı tüketimi ve şirket yatırımlarını teşvik etmek ve bu yolla ekonomik toparlanmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler