Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten Türkiye'ye ilişkin yeni bir açıklama geldi.
Fitch, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde geçen yıldan bu yana görülen sert değer kayıplarıyla birlikte özel sektörün döviz borçlarının bu ülkeler için yarattığı risklerin arttığını, geçen yıl itibariyle en yüksek borçluluk oranının ise Türkiye'de olduğunu belirtti.
Fitch tarafından bugün yayımlanan sekiz gelişmekte olan ülke değerlendirildiği raporda Türkiye'de özel sektörün döviz borcunun gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 2015 ikinci çeyrek itibariyle yüzde 41 ile en yüksek oranda olduğu belirtildi. Sekiz ülke için orta değerin yüzde 20 seviyesinde, en düşük oran ise yüzde 10 ile Çin'de bulunuyor.
TÜRKİYE'DE BORÇLULUK ORANI 2 PUAN ARTTI
Raporda, "Döviz borçları başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki özel sektör borçlarındaki hızlı artış, para birimlerindeki geniş çaplı değer kaybı da göz önüne alındığında bu ülkelerin ekonomileri, finans sistemleri ve ülke notları üzerindeki aşağı yönlü riskleri küresel belirsizliğin güç kazandığı bu dönemde artırdı" denildi.
Fitch, gelişen ülke para birimlerinin geçen yıl Haziran'dan bu yıl Mart ayına kadar kaydettiği değer kaybına bakıldığında Türkiye'de borçluluk oranının 2 yüzde puan arttığını tahmin ediyor. Bu oran Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika'dan oluşan grup içinde en düşük seviyeyi oluşturuyor.
Özel sektörün döviz borçlarının GSYH'ya oranının yüzde 37 ile Türkiye'den sonra ikinci sırada olduğu Rusya'da ise artışın 8 yüzde puan olduğu tahmin ediliyor.