IMF Başkanı Christine Lagarde Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşüyor. Lagarde ve Mursi Mısır'ın acilen ihtiyaç duyduğu parasal yardımın şartlarını tartışacak.
Mısır Ekonomi Bakanı Mümtaz el Said ülkenin 4.8 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Geçen yıl bu rakam 3.2 milyar dolardı.
Mısır'da geçen yıl yaşanan devrimin ardından ülkeye yapılan yabancı yatırım ve turizim gelirleri azaldı.
Şu anda ülkede hükümet bütçe açığını kapatmakta zorlanıyor ve büyük bir borç krizi içinde. Uzmanlar bir an önce borç para bulunamaması durumunda devalüasyonun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
2012-2013 döneminde Mısır'ın bütçe açığının gayri safi milli hasılasının %7.9'u kadar olacağı tahmin ediliyor.
Ülkenin 193 milyar dolar iç, 33.8 milyar dolar da dış borcu bulunuyor.
IMF ile Mısır arasındaki pazarlıklar Mübarek yönetiminin devrilmesinden bu yana yani 18 aydır devam ediyor ancak henüz bir anlaşmaya varılamadı.
IMF varılacak herhangi bir anlaşmanın geniş çevrelerde politik destek görmesini ve Mısır'ın detaylı bir kalkınma planı yapmasını istiyor.
Bu kalkınma planında yoksulların korunması, yabancı yatırımın teşvik edilmesi ve ekonomik dengesizliklerin ortadan kaldırılması gibi konulara öncelik verilmesi de talep ediliyor.
Çarşamba günü, yeni hükümetini kurmuş olan Mursi'nin IMF'nin bu taleplerini yerine getirmeyi vaadedebileceği ve Mısır ile IMF arasında bir anlaşmaya varılacağı tahmin ediliyor.
IMF geçen hafta bir açıklama yayınlayarak ''Lagarde'ın ziyareti IMF'nin Mısır'ı ve Mısır halkını bu tarihi değişim döneminde desteklemek konusundaki kararlılığının bir göstergesidir'' dedi.
Ekonomi Bakanı Said aynı zamanda ABD'den de 500 milyon dolarlık bir yardım talebinde bulundu.
Bu ay Sudi Arabistan'da Mısır'a 1.5 milyar dolar doğrudan bütçe desteği vermiş, 430 milyon dolarlık bir yardım projesini onaylamış ve Mısır hükümetine petrol ürünleri ithal etmede kullanması için 750 milyon dolarlık kredi vermişti.
Katar da Mısır Merkez Bankası'na 2 milyar dolar yatıracağını açıkladı.