Uluslararası Para Fonu IMF, döviz rezervlerini canlandırmasına yardımcı olmak için Bangladeş'e 987 milyon dolar kredi vermeye karar verdi.
Petrol fiyatlarındaki küresel artış nedeniyle ham petrol ithalatının maliyeti de artınca Bangladeş'in döviz rezervleri azalmıştı.
Bu borç karşılığında Daka hükümeti vergi gelirlerini arttırmayı ve sübvansiyon miktarını azaltmayı kabul etti.
Yaklaşık bir milyar tutarındaki bu borç, IMF'nin Genişletilmiş Kredi Olanağı kapsamında verdiği en büyük borç oldu.
IMF'nin bu girişiminin, düşük gelirli ülkelerin finansman sağlamasına yardımcı olmayı hedeflediği, küresel piyasalarda ya da döviz değerlerinde ani bir dalgalanma olması durumunda ortaya çıkabilecek ödeme sorunlarını hafifletmeye yönelik olduğu söyleniyor.
IMF idari müdür yardımcısı Naoyuki Shinohara, "Negatif ticari şartlar, petrol ve altyapı ile ilgili maddelerin ithalinde artış ve uyum politikaları nedeniyle 2010'dan bu yana Bangladeş'te makro ekonomik baskılar yoğunlaştı" diyor.
Bangladeş'teki fabrikalar bazı büyük dünya markalarının ürünlerini üretiyor.
Fakat Bangladeş'in ihracat pazarının yüzde 80'ini oluşturan ABD ve Avrupa piyasalarındaki durgunluk, talebin zayıflamasına ve siparişlerin azalmasına neden oldu.
Bangladeş İhracat Teşvik Bürosu'nun verilerine göre, Mart ayındaki toplam ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 7,2 düşüş gösterdi.
IMF, ihracattaki büyümenin ithalattaki artışın gerisinde kalması nedeniyle bu ülkenin mali durumu üzerinde büyük baskı oluştuğunu belirtiyor.
Ayrıca ülke ekonomisine büyük katkısı olan yurtdışındaki Bangladeşli işçilerin ülkeye aktardığı para miktarında da önemli bir azalma oldu.
Mart ayında bu miktar bir önceki yıla göre 25 milyon dolar azaldı.
IMF, bugünkü küresel ekonomik durum ve iç sorunları nedeniyle Bangladeş'in ekonomik büyüme oranının yüzde 5,5'te seyredebileceği uyarısında bulundu.
Daha önceki büyüme tahmini ise yüzde 6,1 olmuştu.