İngiltere'de göç konusunda hükümete danışmanlık yapan etkin bir komisyon, İngiliz vatandaşları arasında işsizlikle göçmenler arasında doğrudan bağlantı kurdu.
Göç Danışmanlık Komisyonu, İngiltere'ye AB dışından göç eden her 100 kişinin, 23 İngiliz'in işsiz kalmasına yol açtığını tahmin ediyor.
Komisyon aynı zamanda göçmenlerin maaş yelpazesini de değişime uğrattığını düşünüyor.
Komisyona göre göç, üst kademelerde maaşları tırmandırırken, daha altta çalışanların ise ücretlerini aşağıya çekiyor.
Komisyon, 1995-2010 yılları arasında AB dışı ülkelerden gelen çalışanlar nedeniyle 160 bin kadar İngiltere doğumlu çalışanın iş olanaklarından yoksun kaldığını tahmin ediyor.
Resmi verilere göre İngiltere'de işsizlik 1984 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış durumda. Ulusal İstatistik Kurumu geçen Ağustos ve Ekim ayları arasında işsizliğin 128 bin kişi artarak 2,64 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.
Kuruma göre işsizlik oranı da %8,3'e ulaştı. Bir önceki çeyrekte bu oran %7,9 idi.
Kasım ayında işsizlik parası alanların sayısı 3 bin kişi artarak 1,6 milyon kişiye çıkarken, gençler arasındaki istihdam tablosunun daha da karanlık olduğu görülüyor.
16-24 yaşları arasında işsizlik oranı %22'ye yükseldi.
İngiltere'de dün yayımlanan bir raporda da AB ülkelerinden gelen göçmenlerin İngiliz gençlerin işsiz kalmasına katkıda bulunduğu öne sürülmüştü.
İngiltere'de göç siyasetinin sıkılaştırılmasını savunan düşünce kuruluşu MigrationWatch UK tarafından hazırlanan bu rapora göre İngiltere'de 2004 yılından bu yana 600 bini aşkın Doğu Avrupalı istihdam edildi.
Bununla beraber hükümetten işsizlik parası alan İngiliz gençlerin sayısı aynı dönemde 450 bin kadar artarak 1 milyon 16 bine ulaştı.
Migration Watch, iki veri arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığını ve gençler arasında işsizliğin ardındaki temel sebebin resesyon olduğunu belirtiyor, ancak yine de "rakamların bu şekilde örtüşmesi çarpıcı" diye değerlendiriyor.
Raporda, Doğu Avrupa'dan gelenlerin genellikle iyi eğitimli ancak daha düşük ücrete çalışmaya hazır gençler olduğu vurgulanıyor. Buna göre Avrupalı çalışanların 10'da dokuzu, İngiltere doğumlu kişilerin yüzde 57'sine göre daha az ücrete çalışıyor.
Bu iki rapora rağmen Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (NIESR), göç ile işsizlik parası ödenen kişilerin sayısı arasında "hiç bir bağlantı olmadığını" bildirdi.
Bu çalışmada 2002-3 ile 2010-11 mali yılları arasında sosyal güvenlik sistemine dahil olan yabancılarla işsizlik yardımı alan yabancıların sayıları karşılaştırıldı.
BBC Muhabiri Danny Shaw, veriler karışık görünse de muhtemelen bulguların hepsinin doğru olduğunu, çünkü araştırmaların her birinin farklı alanlara eğilip farklı verileri incelediğini söylüyor.