FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İtalyan Senatosu mali istikrar paketini kabul etti

Berlusconi iktidarının geçen Salı günü çoğunluğunu kaybetmesinden sonra mali istikrar sağlamaya yönelik paket Senatodan onay aldı. Paketin meclis alt kanadında da benimsenmesi bekleniyor. Berlusconi'nin yerini iktisatçı Mario Monti'nin alacağı söyleniyor.

İtalya Senatosu, ülkede ekonomik krizin önlenmesini ve mali istikrarın korunabilmesini amaçlayan köklü ekonomik önlemlere onay verdi.

Önlemler paketi dün bütçe komisyonunda kabul edilmişti.

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın meclisteki çoğunluğunu geçen Salı günü kaybetmesinden sonra, paketin bugün Senatoda görüşüldü ve oylanarak benimsendi. Yarın Parlamentonun alt kanadında oylanacak olan önlemler paketinin, milletvekillerince kabul edilmesi bekleniyor.

Böylece Başbakan Berlusconi'nin istifasının yolu açılmış olacak.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, dün Berlusconi'nin bir kaç gün içinde görevinden ayrılabileceğini söylemişti.

Berlusconi'nin yerine ülkede saygın bir konumu bulunan ve AB'nin eski komisyon üyelerinden Mario Monti'nin getirileceği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Napolitano eski Avrupa Komisyonu üyesi Mario Monti'yi daimi senatör yapmış, bu da, Cumhurbaşkanı'nın Monti'yi geçici başbakan olarak atayabileceği şeklinde yorumlanmıştı.

BBC'nin Roma muhabiri Alan Johnson, İtalyan liderlerin ülke ekonomisinin kontrol altına alınabileceği mesajını verebilmek için büyük çaba harcadıklarını kaydediyor. BBC Muhabiri, saygın bir iktisatçı olan Monti'nin, bu kriz döneminde piyasaların iş başında görmek isteyeceği türden bir kişi olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak iktisatçılar böyle bir durumda dahi İtalya'nın mali istikrarı sağlamakta zorlanacağını, ülkenin karşısında çetin bir görev bulunduğunu belirtiyor.

Euro bölgesinin Roma'dan beklediği kemer sıkma önlemlerinin uygulanması konusunda herhangi bir gecikme yaşanmayacağı güvencesi de veren İtalya Cumhurbaşkanının açıklamaları, ülkede borçlanma faizinin yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasını izliyor.

Oran İtalya'nın borçlarını çevirebilmesini imkansız hale getiren bir gelişme olarak görülüyor.

Napolitano, mali istikrar yasasının onaylanmasını takiben kendisinin de krizi sonlandırmak için görüşmelere başlayacağını söylemişti.

İtalyan medyası, kemer sıkma önlemlerinin Cumartesi günü yasalaşmış olacağını belirtiyor.

Silvio Berlusconi, ''yasanın geçmesinin hemen ardından istifa edeceğini, seçimlerin şubat ayında yapılabileceğini, kendisinin de aday olmayacağını'' belirtmişti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler