Deprem ve tsunami Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde ciddi hasara yol açmıştı
Japonya'da nükleer sızıntının yaşandığı santralin işletmecisi de olan ülkenin enerji devi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (Tepco) kamulaştırılabileceği kaygısı şirket hisselerinde düşüşe neden oldu.
Borsada en fazla işlem gören hisselere sahip olan şirket bir günde yüzde 12 oranında düştü.
Şirket dün Japonya'da Mart ayında yaşanan nükleer felakette mağdur olanlara tazminat ödeyebilmek için hükümetten 9 milyar dolar ek yardım istedi.
Japon Enerji Bakanı Yukio Edano, şirketin üzerindeki mali baskının hafifletilmesi amacıyla kamulaştırılmasını önermişti.
Fukuşima Daiçi nükleer santralinin yöneticisi firma, yaklaşık 100 milyar dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya.
Edano, Tepco Başkanı Toşio Nişizava'yla yaptığı görüşmede, devletin Tepco'ya gereken yardımı yapması ve Tepco'nun da kamulaştırmada dahil hiçbir seçeneği göz ardı etmemesi gerektiğini söylemişti.
Şu ana kadar devletten 7.1 milyar dolarlık yardım alan Tepco, deprem ve tsunamide zarar gören ve kapatılmak zorunda kalan santrallerin giderleri ve 100 milyar dolarlık tazminat talepleri nedeniyle ciddi bir mali baskı altında.
Fukuşima nükleer santralinin Mart ayındaki tsunamide zarar görmesi ardından radyasyon sızıntısı meydana gelmiş ve nükleer santralin olduğu bölge civarında yaşayan 80 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Japonya'nın en büyük enerji şirketi Tepco, son 30 yıldan bu yana ilk kez geçen hafta elektrik ücretlerine zam yapacağını açıklamıştı.
Deprem ve tsunami sonrasında Tepco'ya ait 17 nükleer santralden 15'i kapatılmak zorunda kaldı.
Şirket bunun üzerine, elektrik ihtiyacı için hidroelektrik santrallerini daha yüksek kapasitede işletmek zorunda kalmış ve bu da giderlerde artışa neden olmuştu.