FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz kahininin gördüğü 4 risk

Global krizi önceden tahmin ederek ün kazanan ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisi için 4 ana aşağı yönlü risk bulunduğunu söyledi.

Kriz kahininin gördüğü 4 risk

Steve Forbes'a konuşan Roubini, bu 4 ana riski evam eden yüksek işsizlik oranları, konut ve gayrimenkul piyasalarında çift dip olasılığı, eyalet ve yerel yönetimlerin iflas etmeleri riski ve federal açık konusunda eylemsizlik olarak sıraladı.

ABD'de yerel yönetikmlerin ve eyaletlerin durumlarının aşırıciddi olduğunu ifade eden Roubini, "Temel bir mali problem var. Yunanistan, Avro Bölgesi'nin GSYH'sının sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor. California ise tek başına ABD'nin GSYH'sının yedide biri. Sorunlu olan sadece California değil. Listede California'nın yanı sıra Azirona, Nevada, Florida, Illinois ve New York'da var" diye konuştu.

Ancak büyük bir eyaletin iflasına izin verilmeyeceğine inandığını dile getiren Roubini, "Eğer Yunanistan batmak için çok büyükse, California ve Illionis ondan daha büyük. Ancak kesinlikle yerel yönetim, yerel belediyeyer ve yerel kuruluşlar bazında temerrüt oranlarında ciddi bir artış görebilirsiniz. Bunun yerel yönetim tahvillerine ve spreadlere bir negatif etkisi olacaktır. Bunun şu anda karşı karşı olduğunu büyük risklerden biri olduğunu düşünüyorum" dedi.

Roubini ayrıca, bu yıl ABD ekonomisini yüzde 3.2 olan konsensüsün altında yüzde 2.7 büyümesini beklediğini de ifade etti. Roubini, yüzde 3.2 seviyesinde bir büyüme olduğu takdirde bunun potansiyelin açıkça üzerinde olacağını da belirtti.

Yatırımcılara piyasadan çıkmaların tavsiye etmeyen Roubini, önümüzdeki yıl hisse senetleri için pozitif getiri potansiyeli görmeye devam ettiğini, özellikle gelişmiş piyasalardan çok gelişmekte olan piyasalarda toparlanma beklediğini de vurguladı.

Roubini, Avrupa'da krizin yayıldığı bir sonraki ülkenin İspanya olması olasılığı gördüğünü belirtirken, zayıf bir AB üyesinin Avro Bölgesi'ni gelecek 5 yıl içinde terk etmesi olasılığını yüzde 30 olarak gördüğünü ifade etti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler