Araştırmacılar, Fruitfly adlı ve kötü amaçlı hazırlanmış olan bir yazılımın bazı Mac'lerin içinde yıllardır bulunduğunu savunuyor.
Fruitfly arka planda sessizce çalışarak Mac'lerin kameralarından kullanıcıları izlerken aynı zamanda resim de çekiyor.
Malwarebytes adında bir şirket bu sene ilk modelini keşfetti ancak daha sonra fruitfly 2 adlı bir program ortaya çıktı.
Internet üzerinde koruma amaçlı kurulmuş Synack'in başında olan Patrick Wardle, 400'e yakın bilgisayarın bu yazılımdan etkilendiğini öne sürdü ve daha da fazla bilgisayarın etkilenebileceğine dair açıklama yaptı.
Fruitfly'ın ne kadardır Mac'leri etkilediği bilinmiyor ancak araştırmacılar yazılımın 2014'de yayınlanan Mac Yosemite işletim sisteminde çalışmak için yaratıldığını söylediler. Bu bilgi yazılımın 2014'den önce yazıldığının bir göstergesi oldu.
Bu yazılımın arkasında kimlerin olduğu veya bilgisayarlara nasıl geçtiğine dair bilgi bulunmuyor.
Malwarebytes'da çalışan Thomas Reed yazılımın ilk versiyonunu "Daha önce hiç karşılaşmadığım bir şey" olarak değerlendirdi.
Wardle, fruitfly'ın birden fazla versiyonu olduğunu söylüyor. Gözetleme teknikleri aynı olmasına rağmen kodlama farklı oluyor.
Bu yeni versiyonunu aylarca araştırdıktan sonra yazılımdan etkilenen bilgisayarların kendiyle iletişime geçmesi için bir ağ oluşturdu.
"Anında tonlarca etkilenen bilgisayların sahipleri bana bağlanmaya başladılar" diyen Wardle, aynı zamanda yaklaşık 400 bilgisayarın etkilenmiş olduğunu gördüğünü açıkladı.
Bu sayının, etkilenlerin tamamının çok az bir kısmı olduğuna inanıyor.
Bu buluş, kötü yazılımların sadece Microsoft'da değil aynı zamanda Mac'de de olabileceğine dair gösterge oldu.
Wardle "Mac kullanıcıları bilgisayarlarına fazla güveniyorlar. Bilgisayarlarda e-postalar ve mesajlar açarken daha dikkatli olunması gerekiyor" dedi.
Apple bu konu hakkında henüz yorum yapmadı.
(CNNMoney)