FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mercosur Paraguay'ın üyeliğini askıya alıyor

Brezilya, Paraguay devlet başkanı Fernando Lugo'nin azledilmesi nedeniyle bu ülkenin ticaret bloğu Mercosur'a üyeliğinin askıya alınmasının planlandığını açıkladı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Paraguay devlet başkanı Fernando Lugo'nun azledilmesi nedeniyle, bu ülkenin ticaret bloğu Mercosur'a üyeliğinin askıya alınmasının planlandığını açıkladı.

Arjantin'in Mendoza kentinde başlayan zirvenin açılışında söz alan Brezilya dışişleri bakanının açıklamasına göre, Arjantin, Brezilya ve Uruguay dışişleri bakanları Paraguay'a ekonomik yaptırım uygulanmasına karşı olduklarını belirtecekler.

Bölge liderleri, Paraguay'ın sol eğilimli ilk devlet başkanının görevinden alınmasını bir "parlamento darbesi" olarak niteledi.

Lugo, savunma yapması için 24 saatten az bir süre tanınmasının ardından geçen Cuma günü Senato tarafından azledilmişti. Eski bir Katolik rahip olan Lugo'nun görevden alınmasından birkaç saat sonra, başkan yardımcısı ve Liberal Partili Federico Franco and içerek göreve başladı.

Bu olayın ardından Paraguay'ın bölgesel ticaret grubu Mercosur'daki üyeliği, geçici olarak askıya alınmıştı. Yeni başkan Franco'nun Mendoza'daki zirveye katılmasına da izin verilmedi.

Mendoza zirvesi, geçen haftaki gelişmelerden önce planlanmıştı. Ancak şimdi, yeni Paraguay yönetimine karşı ne gibi önlemler alınması gerektiği konusundaki tartışmaların gündeme egemen olması bekleniyor.

Zirveye Venezuela, Peru, Bolivya, Ekvador, Kolombiya ve Şili devlet başkanları da çağrıldı.

Paraguay ile ilgili nihai kararın bugün açıklanması bekleniyor.

Gözlemciler Brezilya'nın tavrının toplantıda belirleyici olacağını belirtiyor.

Mercosur bloğu, Paraguay, Brezilya, Arjantin ve Uruguay tarafından kurulmuştu. Paraguay, ticaretini ağırlıklı olarak bu blokla yürütüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler