Sıfırcı Hoca olarak bilinen reyting şirketi Moody’s’ten Türkiye’ye kötü haber geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü. Moody's tarafından sabaha karşı yapılan açıklamada Türkiye’nin Baa3 seviyesindeki devlet tahvili notu ise mevcut seviyesinde onaylandı.
MOODY'S'İN GEREKÇELERİ
Moody's’in açıklamasında not görünümünün değiştirilmesinde etkili olan unsurlar şöyle sıralandı:
1 – Ülkenin dış finansman pozisyonunda artan baskılar artan sıyası risklerin ve daha düşük küresel likiditenin etkisinin altını çiziyor ve yabancı ve yerel yatırımcıların güveni bu durumdan olumsuz etkileniyor.
2 - Bu bağlamda GSYH artışının kısa vadeli görünümündeki yavaşlama, orta vadeli büyüme trendine yönelik belirsizliklerin büyümeyi güçlendirecek reformların azalması ihtimaline bağlı olarak artması ve içerideki politik karmaşanın siyasi ortamı daha belirsiz hale getirmesi.
Moody's Türkiye’nin Baa3 seviyesindeki notunun onaylanmasını ise şu nedenlere bağladı:
1 – Hükümetin güçlü mali ölçütleri, ki bunlar son yıllarda borçların GSYH’ye oranını düşürdü, borçların içindeki döviz borçlarının ağırlığının azalması ve borçların vade yapısının uzaması.
2 – Türkiye ekonomisinde yaşanan güçlenme, özellikle büyüklük, varlıklılık ve ekonomik çeşitlenme konusundaki gelişmeler, ki bunlar aynı kategorideki diğer ülkelere kıyasla daha güçlü durumda.
HAZİNE VARLIK KİRALAMA'NIN DA GÖRÜNÜMÜ DÜŞTÜ
Moody's aynı zamanda Türkiye’nin sukuk ihracı için özel bir aracı olarak kullandığı Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş.’nin Baa3 seviyesindeki notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü. Türkiye’nin yerel para cinsinden tahvil ve mevduat notları tavanı değişmeyerek A3 seviyesinde korundu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden tahvil notu tavanı Baa1 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden borçlanma notu tavanı Prime-2 olarak korundu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Baa3 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Prime-3 olarak korundu.
BANKALARI İZLEMEYE ALMIŞTI
Moody's19 Mart'ta yaptığı açıklamada, Akbank, Asya Katılım Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halkbankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığını beyan etmişti.
ŞİMDİ GÖZLER S&P'DE
7 Şubat'ta Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmişti "BB+" olan kreni notunu korumuştu. Kurumdan yapılan açıklamada Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacını kapsayan rezervlerin azalmasının kredi zayıflığı yarattığı belirtilerek, "Türkiye'de sert ekonomik iniş riskinin arttığını görüyoruz" denilmişti.
4 Nisan'da not açıklaması yapan Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Ancak kurum Türkiye'deki siyasi risklere dikkat çekti ve 2014 ve 2015 büyüme tahminlerini düşürdü.
Şimdi gözlar S&P'nin Mayıs ayında yapacağı açıklamada. Mayıs ayında S&P Türkiye’nin ülke kredi notunu açıklayacak. S&P'de Moody's gibi Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” ülke sınıfında, “durağan” görünümle değerlendiriyor. S&P ayrıca Türkiye’yi spekülatif olarak değerlendiriyor.
TÜRKİYE İLE AYNI NOTLARA SAHİP ÜLKELER
Azerbaycan
Kolombiya
Endonezya
Hindistan
Namibya
Romanya
Uruguay