FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nadir 'hisse fiyatlarını şişirmek'le de suçlandı

Londra'da yargılanmasına başlanan işadamı Asil Nadir, sahibi olduğu şirketten 230 milyon dolar hortumlayıp, bu fonları hem kişisel harcamaları hem de borsada işlem gören şirket hisselerinin değerini şişirmek için alım yapmakta kullanmakla suçlanıyor.

Kuzey Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in sahibi olduğu Polly Peck şirketinden, savcının ifadesiyle ''çaldığı'' fonları şirketin hisse fiyatlarını şişirmek için kullandığı öne sürüldü.

İddialara göre, Nadir İsviçre'de kurulan şirketler aracılığıyla borsada işlem gören Polly Peck International hisselerinden binlercesini satın aldı.

Savcı Philip Shears, bu işlemin de işadamının Londra borsasındaki konumunu güçlendirdiğini ve şirkette kendisine ait olan hissenin değerini de arttırdığını söyledi.

70 yaşındaki Nadir, şirketten 150 milyon sterlin yaklaşık 230 milyon doları hortumladığı iddialarını reddediyor.

Dava, 1987 ile 1990 yılları arasını kapsayan 13 emsal dosya üzerinden görülüyor. Bu dosyaların büyüklüğü ise 34 milyon sterlin civarında.

Savcı Kuzey Kıbrıslı işadamını milyonlarca sterlini operasyonun gizlilik içinde yürümesini sağlayacak karmaşık yapılara sahip şirketler aracılığıyla Polly Peck'in dışına transfer etmekle suçluyor.

Nadir'in paraları karmaşık yollarla transfer etmesinin nedeninin hisseleri ''yanıltıcı bir biçimde hisselere talep olduğu'' izlenimi yaratmak olduğunu öne süren savcı Shears, ''PPI'ın hisselerindeki her kuruşluk artış, Asil Nadir'in de bir milyon sterlin civarında olduğu açıklanan hissesinin artması anlamına gelecekti. Dolayısıyla hisse fiyatlarına destek sağlamak ya da arttırmak önemliydi'' dedi.

Shears, Eylül 1990'da Nadir'in bürolarından birine dolandırıcılık masası ekiplerince düzenlenen baskının ardından şoförünün belgeleri İsviçre'den Kuzey Kıbrıs'a kaçırdığını da belirtti.

Savcılığa göre, PPI, 550 milyon sterlin civarındaki borçla Ekim 1990'da kamuya devredildi.

İddia makamı, Nadir'in şirketten hortumladığı öne sürülen fonları yakınları ve dostlarının yararına kullanmanın yanısıra bazı diğer yatırımlarına da aktardığını öne sürüyor.

Shears, 4 milyon sterlinin mülklere yatırıldığını, 120 bin sterlinin de Londra'nın varlıklı kesimlerinden Mayfair'de evin yaklaşık 1,2 milyon sterline satın alınmasında kullanıldığını öne sürdü.

Savcı davanın açılışında iddianamesini jüriye sunarken, Nadir'i şirkette üstlendiği yönetim kurulu başkanlığı ve icra direktörlüğü pozisyonları suistimal etmekle suçladı.

Savcı Philip Shears, mahkemeye Nadir'in şirketin ve özellikle Kuzey Kıbrıs'taki iştiraklerinin işleyişi ve yönetiminde ciddi bir yetkiye sahip olduğunu aktarırken, ''Bu yetkiyi suistimal ederken, PPI'ın on milyonlarca sterlinini zimmetine geçirdi. PPI'ın yöneticisi ve hesabın imza yetkilisi olarak şirketin mali personeline bu parayı havale etme talimatı verme yetkisi vardı'' dedi.

Savcı Shears, ''Ama PPI'ın fonlarının kendisinin ya da yakınları veya ortaklarına aktarılması konusunda bir yetkisi olamazdı'' görüşünü dile getirdi.

Savcı, 1993 yılında yargılanması gereken Nadir'in aynı yılın mayıs ayında İngiltere'den İngiliz yargısının yargılama yetkisi alanı dışında kalan Kuzey Kıbrıs'a kaçtığını da hatırlattı.

Yargılamanın en az dört ay sürmesi bekleniyor.

1980'lerden bugüne

1980'li yıllarda İngiltere'nin en zengin işadamlarından biri ve Muhafazakar Parti'nin önde gelen bağışçılarından olan Asil Nadir sıfırdan inşa ettiği Polly Peck grubunun başındaydı.

Elektronikten gıda ürünlerine değin geniş bir yelpazede iş yapan ve hissedarlarına büyük kazanç getiren Polly Peck şirketi, 1990 yılında batmıştı.

Asil Nadir, şirketten 34 milyon sterlini gizlice kendi hesabına aktararak Polly Peck'in batışına sebep olmakla suçlanmış ve hakkında yolsuzluk davası açılmıştı.

Mahkemesinin başlamasından hemen önce İngiltere'yi terkeden Kıbrıs asıllı Asil Nadir, Kuzey Kıbrıs'a yerleşmişti.

Kıbrıs Türk yönetiminin İngiltere ile zanlıların iadesi konusunda bir anlaşması yok.

Ağustos 2010'da İngiltere'ye dönen Asil Nadir kefaletle serbest bırakılmış, adli kontrol uygulamasına tabi tutulmasına hükmedilmişti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler