FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Obama zenginden alıp işsize verecek'

ABD Başkanı Barack Obama istihdam yaratmaya yönelik 450 milyar dolarlık planını varlıklı kişilerden alınacak vergilerle finanse etmeyi hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Kongre'den binlerce kişiye iş olanağı yaratmayı amaçlayan yaklaşık 450 milyar dolarlık istihdam planını bir an önce onaylamasını istedi.

Obama, bu paketi varlıklı kişilerden alınacak ilave vergilerle finanse etmeyi planlıyor. Öneriye karşı çıkan Cumhuriyetçiler, Obama'nın faturayı istihdam yaratan kişilere ödettirmek istediğini söyledi. Perşembe günü Kongre'ye sunulan tasarının yasalaşabilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun onayı gerekiyor. İstihdam paketi isçilerden ve işverenlerden alınan vergilerin düşürülmesini içeriyor ve yeni öğretmen alımıyla altyapı projelerine kaynak aktarılmasını öngörüyor. Obama her fırsatta bu planın bütçe açığını bir kuruş bile artırmayacağını söylüyor. Beyaz Saray'ın Bütçe Dairesi sorumlusu Jacob Lew, Obama'nın paketin finansmanı için bir dizi vergi artırımı planladığını söyledi. Paketin yaklaşık 400 milyar doları, yıllık kazancı 200 bin dolardan fazla olan bireylerle 250 bin dolardan fazla olan ailelere sağlanan vergi indirimleri ve muafiyetlerinin sınırlandırılmasıyla karşılanacak.

'Yasal boşluklar kaldırılacak'

Yasalarda petrol ve gaz şirketlerinin yararlandığı boşluklarla ilgili yeni düzenlemeler yapılacak, şirketlerin özel uçakları ve fon yöneticilerinin kazandıkları faizlerin vergilendirilme biçimi değiştirilecek. Bu önerilerin birçoğu, birkaç ay önce borçlanma tavanının yükseltilmesi tartışmalarında gündeme gelmiş ve Cumhuriyetçiler tarafından reddedilmişti. Obama'nın planı, federal harcamalarda 1,2 trilyon dolar kesinti yapmakla görevlendirilen "süper komisyona" havale edilecek. Komisyonun Obama'nın önerilerini kabul etme ya da yerine yenisini önerme seçenekleri olacak. Barack Obama, Beyaz Saray'da istihdam tasarısından en fazla yararlanacak kesimleri temsilen bir grup öğretmen, itfaiyeci, gazi ve küçük işletme sahibini ağırlarken Kongre'nin elini çabuk tutmaması halinde gelecek yıl tüm Amerikalıların daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağını söyledi. Plan uyarınca yerel yönetimler ulaştırma projeleri için 50 milyar dolar alacak. Polis, öğretmen ve itfaiyecilere 35 milyar dolar, devlet okullarının tamirine 30 milyar dolar ve terk edilmiş ya da boş ev ve işyerlerinin yenilenmesine 15 milyar dolar kaynak ayrılacak.

ABD'de işsizlik oranı yüzde 9,1 düzeyinde.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler