FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obama'dan 450 milyar dolarlık istihdam planı

Kongre'ye seslenen ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan ekonomisini yeniden canlandıracağını söylediği iddialı istihdam tasarısının derhal onaylanmasını istedi. Obama, yüzde 9'u geçen işsizlik oranını düşürmek için 450 milyar dolar harcamayı planlıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan ekonomisini canlandırmayı amaçlayan 450 milyar dolarlık ekonomi paketini açıkladı.

Kongre'ye yaptığı konuşmada, vergi kesintileri ve yeni kamu harcama düzeniyle istihdam yaratma hedefini belirten Obama muhaliflerinden destek istedi.

Kongre'deki Cumhuriyetçi muhaliflerine seslenen Obama, ekonomik paketin derhal onaylanmasını ve ''siyasi sirk oyununa son verilmesini'' talep etti.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, ''Obama'nın tasarısının üzerinde düşünülmeyi hakettiğini'' belirtti.

Detaylar 19 Eylül'de

Obama ekonomi paketi kapsamında vergi kesintilerinin yanısıra, inşaat işçilerine, öğretmenlere, gazilere ve uzun süreli işsizlere yeni istihdam olanakları sağlamayı vaadetti.

"Kısaca, amacımız daha çok insana iş yaratmak ve ceplerine daha fazla para girmesini sağlamaktır" diyen Başkan Obama paketin ne şekilde uygulanacağı konusunda açıklamada bulunmadı.

Obama İstihdam Planı'nın detaylarının 19 Eylül'de açıklanacağını belirtti ve kaynak olarak kamu harcamalarında kesinti yapılabileceğini ima etti.

Cumhuriyetçileri zor durumda bırakan hamle

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Boehner'in, Obama'nın açıklaması ardından paketi reddetmemiş olması dikkat çekerken, yorumcular Obama'nın muhaliflerini güç durumda bıraktığına işaret ettiler.

BBC'nin Kuzey Amerika editörü Mark Mardell, 450 milyar dolarlık ekonomik kaynak vaadeden Obama'nın Cumhuriyetçi muhaliflerinden destek alsa da almasa da kazançlı çıkacağı bir durum yarattığı görüşünde.

"Düşük bir ihtimal olsa da, Cumhuriyetçilerin paketi desteklemesi halinde, Obama doğru siyaseti uygulamış olmanın puanlarını toplayacak" diyen Mardell, Başkan Obama'nın aksi halde ise Cumhuriyetçileri Amerikan halkına karşı tavır almakla suçlayabileceğinin altını çizdi.

Bu arada bazı Cumhuriyetçiler, başkanın tasarısını ''Obama'nın tribünlere oynayarak, yeniden seçilme planı'' diyerek eleştirirken, diğerleri paketi kısmen destekleyebileceklerini belirtiyorlar.

ABD'deki işsizlik halihazırda yüzde 9,1 gibi yüksek bir seviyede seyrediyor.

2012'deki başkanlık seçimlerine Amerikan ekonomisinin sorunlarının damgasını vurması bekleniyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler