İspanyol hükümeti ve bankalarının birbirlerini desteklediğine dikkat çeken Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, bu sebeple Avrupa'nın İspanya'ya bazı bankalarını kurtarması için para vermesi planının işe yaramayabileceğini belirtti.
Stiglitz, "Sistem şu şekilde işliyor: İspanyol hükümeti İspanyol bankalarını kurtarıyor, İspanyol bankaları İspanyol hükümetini kurtarıyor" dedi.
Euro Bölgesi maliye bakanlarının, İspanya'ya vermekte anlaştığı 100 milyar euroluk kurtarma kredisi, emlak balonunun patlaması, resesyon ve yüksek düzeyli işsizlikten darbe yemiş olan bankaların tahmini ihtiyacının üzerinde bulunuyor.
Şayet İspanya tam olarak bir kurtarmaya başvurmuş olsaydı, bu durum halihazırda 2012'nin sonunda yüzde 80'e ulaşması beklenen borç/GSYH oranına bir yüzde 10 daha ekleyecekti.
İspanya hâlen daha tahvilleri için alıcı bulmakta sıkıntı çekebilir.
İspanya Merkez Bankası'nın rakamlarına göre, İspanyol hazine tahvillerinin 2011'deki en büyük alıcısı, İspanya'nın şimdi kurtarmaya hazırlandığı bankalardı. Bu durum, ülkenin yakın zamanda yardım ettiği kuruluşlardan yardım istemek zorunda kalma riskine neden oluyor.
Bu sarmalı "Voodoo ekonomisi" olarak niteleyen Stiglitz, planın işe yaramayacağını, Avrupa'nın ortak bir bankacılık sistemi için çalışmalarını hızlandırmasının gerektiğini savundu. Stiglitz, "Belli bir Avrupa sistemi olmadan, ekonominin kötü zamanlarında büyümeyi koruyan politikaları sürdürmek imkansız" dedi.
Stiglitz, bu zamana kadar Avrupa Birliği'nin politika yönünün yanlış olduğunu, kemer sıkma önlemlerinin de büyümeyi azaltarak, borçları artırma riskinin bulunduğunu söyledi.
Nobelli ekonomist, "Ateşi bir yandan canlandırırken, diğer yandan koruma kalkanları inşa etmeye çalışmak, işe yaramayacak" ifadelerini kullanarak, Avrupa'nın sorunun temeline inmediğini savundu.