Yunan hükümeti bütçe açığını azaltmaya yönelik hedeflerini ne bu yıl, ne de gelecek yıl tutturabileceğini açıkladı.
Alınan tüm sıkı tasarruf tedbirleri ve kesintilere rağmen, bütçe dengelerini istenen noktaya getirmek mümkün görünmüyor.
Hükümet, bu durumu ekonominin başta tahmin edilenden çok daha kötü durumda olması ile açıklıyor.
Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 5,5 oranında küçülmesi bekleniyor. Bu oran, bir kaç ay önceki öngörülerin neredeyse iki katı.
Hükümet Pazar akşamı düzenlediği olağanüstü toplantı ardından 2012 yılı için bütçe taslağını onayladı ve yeni bir dizi kesinti ve vergi artışını hayata geçireceğini duyurdu.
Ancak yapılan son açıklamalara göre, Yunanistan'ın hesaplarında bu yılki açık GSYH'nin yüzde 8,5'ine denk gelecek.
Bu geçen yılki yüzde 10,5'lik orana göre bir iyileşme ifade etse de AB ve IMF'nin talep ettiği yüzde 7,6 hedefine göre yüksek.
Bu açıklama IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin Yunanistan'a aktarılacak bir sonraki kredi dilimi için koşulların yerine gelip gelmediğini inceledikleri bir döneme rastladı.
Yunanistan'ın gelecek ay vadesi gelen ödemelerini yapabilmesi, 8 milyar euro tutarındaki kredi diliminin vaktinde hazineye aktarılmasına bağlı.
Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesi euro bölgesi üzerindeki baskıları artırabileceği yaratacağı gibi, dünya ekonomisi açısından da olumsuz sonuçlar yaratabilir.
Euro'yu ortak para birimi olarak kullanan 17 ülkenin maliye bakanları bugün Lüksemburg'da bir araya gelerek Yunanistan'ın durumunu ve AB bünyesinde oluşturulan kurtarma fonu konusunda yapılacak düzenlemeleri değerlendirecek.
Yunan Maliye Bakanlığı halkın tepkisini çeken kemer sıkma önlemlerini uygulama dışında bir çözüm olmadığını savundu.
"2011'in bitmesine 3 kritik ay var ve devlet mekanizmaları ile vatandaşlar üzerlerine düşeni yaparsa GSYH'nin yüzde 8,5'u oranında açık şeklindeki son tahminler gerçekleştirilebilir." denildi.
Açıklamada, 2012 bütçe açığı için de AB ve IMF'nin koyduğu GSYH'nin yüzde 6,5'i yerine, yüzde 6,8'lik bir hedef verildi.
Kabine toplantısında ayrıca 30 bin memurun sene sonuna dek 'istihdam yedeği' statüsüne alınması kararlaştırıldı.
Bu memurlar, sene sonuna dek maaşlarının yüzde 60'ını alacak; 2011 sonu itibariyle yeni bir görevlendirme yapılamaması halinde ise kadroları kapatılacak ve işsiz kalacaklar.
Yunan anayasası memurların doğrudan işten çıkarılmasını engelliyor. Kızağa çekme uygulaması, buna alternatif olarak görülüyor.
Yorgo Papandreu hükümetinin aldığı kesinti kararları aleyhinde aylardır protesto gösterileri ve grevler düzenleniyor.
Halkın bir bölümü, kesintilerin gerekli olduğunu kabul etse de, kesintilerin ekonominin toparlanma şansını iyice baltaladığı görüşü de hayli yaygın.