FİNANS

Yunanistan'ın borç görüşmeleri çıkmazda

Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı anlaşma sağlanmadan sona erdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel 'ilerleme değil, gerileme var' diyor.

Yunanistan'ın borç görüşmeleri çıkmazda

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis (ortada) bugünkü görüşmeler öncesinde İspanyol mevkidaşı Luis De Guindos (solda) ve Fransız mevkidaşı Michel Sapinon (sağda) ile birlikte.

Yunanistan'ın borç krizini görüşmek için bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Brüksel'deki toplantıda sadece alacaklı ülkelerin planları ele alındı.

Yunanistan toplantıya önerilerini sundu, ancak bu önerilerin çok geç geldiğini söyleyen AB yetkilileri, bunların Cumartesi günü değerlendirileceğini bildirdiler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "toplantı öncesinde gerekli ilerlemenin henüz sağlanamadığını duydum. Hatta bazı konularda gerileme olduğu izlenimini edindim" dedi.

Merkel, bu nedenle Yunanistan'ın alacaklılarıyla işbirliği yapmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın önerdiği 8 milyar euroluk son tasarruf paketinde şu öneriler yer alıyordu:

KDV kapsamının genişletilmesi, Emeklilik primlerinin artırılması, Yüksek cirolu şirketlerden daha fazla vergi alınması, Emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi. AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ise paketin kapsamının genişletilmesini istiyordu.

IMF memur maaşlarının azaltmasını da istiyor.

TIKLAYIN - 5 SORUDA YUNANİSTAN VE AB'NİN YORGAN KAVGASI

Kritik gün Salı

Yunanistan'ın 30 Haziran Salı gününe kadar IMF'ye 1,6 milyar euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor.

Atina yönetimi, yardım paketinin 7,2 milyar euroluk son dilimini almadan bu parayı ödeyemeyeceğini belirtiyor.

IMF ve Euro Bölgesi yetkilileri ise yardım paketinin Atina'ya gönderilmesi için önce "ikna edici" bir reform paketi görmek istediklerini vurguluyor.

Atina'nın sunduğu son kemer sıkma paketinde verdiği tavizler Syriza hükümeti içinde de rahatsızlık yaratmış durumda.

Yunanistan'da koalisyonun büyük ortağı olan Tsipras'ın partisi Syriza'nın bazı milletvekilleri, kemer sıkma paketinin parti politikalarına aykırı olduğunu söylüyor.

Hükmetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi ise ancak borcun bir kısmının silinmesi halinde mevcut paketin onaylanabileceği görüşünde.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler