FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elektronik Menkul Kıymet Transferi sistemi nedir? EMKT sistemi amacı nedir?

Merkez Bankası’nın finansal transfer işlemleri için sunduğu bir altyapı hizmeti olan EMKT, elektronik menkul kıymet transferi olarak açıklanır. 2013 yılında ikinci nesil EMKT olarak hizmete alınan bu sistem sayesinde çeşitli menkul kıymetler elektronik ortam üzerinden aktarılabilir. EMKT ne demek, faydaları nelerdir?

Elektronik Menkul Kıymet Transferi sistemi nedir? EMKT sistemi amacı nedir?

İçindekiler

  • EMKT Nedir?
  • EMKT Sistemi Amacı Nedir?

Açılımı Elektronik Menkul Kıymet Transferi olan EMKT, Merkez Bankası’nın finansal transferlerin işleyişi için sunduğu bir altyapı hizmetidir. Bu sistem, 2013 yılında ikinci nesil EMKT adı altında hizmete alınmıştır. EMKT sistemi, farklı menkul kıymetlerin elektronik ortam üzerinden aktarılmasını mümkün kılar.

EMKT Nedir?

Merkez Bankası’nın finansal transferlerin rahat bir şekilde işleyebilmesi amacı ile sunduğu çeşitli altyapı hizmetlerinden biri, EMKT olarak bilinmektedir. Bu altyapı sisteminin tam ismi ise “Elektronik Menkul Kıymet Transferi” olarak belirtilir. Özellikle borsada işlem yürüten kişilerin sıkça araştırdığı EMKT, çeşitli menkul kıymetlerin elektronik ortam üzerinden aktarılması olarak tanımlanabilir.

EMKT’nin ne anlama geldiği gibi nasıl işlediği de sıkça araştırılır. Söz konusu aktarım işleminde, bankalar arasında karşılıklı uzlaşmanın olduğu belirtilebilir. Yani EMKT sisteminde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlem, gerçek zamanlı olarak tamamlanır. Bu bağlamda ikinci nesil EMKT sistemine de değinilmesi gerekir. 2013 senesinde hizmete alınan bu sistem, Ödeme Sistemleri Yeniden Yapılandırma Programı çerçevesinde oluşturulmuştur. Dolayısıyla ikinci nesil EMKT sistemi, belirli amaçlar doğrultusunda menkul kıymetlerin elektronik ortama aktarılmasını mümkün kılar.

EMKT Sistemi Amacı Nedir?

TCMB Ödeme Sistemleri İşletim Kuralları kapsamında hizmet veren EMKT sisteminin belli amaçları vardır. Bu amaçlar, EMKT sisteminin faydaları ile açıklanabilir. Borsada da sıkça karşılaşılan Elektronik Menkul Kıymet Transferi sisteminin faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Menkul kıymet aktarımı, EMKT sistemi sayesinde hem hızlı hem de etkin bir şekilde tamamlanabilir.
  • Kıymet yönetiminde kolaylık sağlanması ve bu sayede kontrol mekanizmasının geliştirilmesi, EMKT sisteminin amaçlarından biridir.
  • EMKT ile birlikte kredi riski ortadan kaldırılmakta ve yapılan işlemlere dair raporlar ile belgeler üretilmektedir.
  • Bankaların fon yönetimini daha fazla verim alarak gerçekleştirmelerini sağlayan EMKT sistemi, fiziksel menkul kıymet basımını da azaltması ile bilinir.
  • Teslimat ilkesinin benimsenmesini mümkün kılan Elektronik Menkul Kıymet Transferi sistemi, etkin bir sorgulama sürecini de kapsar.
  • Düşük maliyetler ile aktarım işlemi yapılmasının mümkün olduğu EMKT sisteminde insan gücüne olan ihtiyaç azalır.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler