FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken itfa nedir?

Erken itfa bir borcun henüz vadesi dolmadan önce an para ve faizi ile birlikte ödenip bitirilmesi olarak açıklanır. Ekonominin yanı sıra farklı uzmanlık dallarında da kullanılan bu kavrama dair "Erken itfa nedir?" sorusunu yanıtladık.

Erken itfa nedir?

İtfa kavramı borsa, hukuk, muhasebe ve bankacılık gibi birçok iş alanında kullanılan terimlerden biridir. Toplam borcun tamamının ödenmesiyle alakalı ödeme planı oluşturmak ve bu planı uygulamaya geçirmek olarak tanımlanabilen itfa kelimesi farklı ödeme şekillerini içinde barındırır.

Erken İtfa Nedir?

Bir borcun işlemiş faizi ile birlikte anaparasının vadesinden önce geri ödenmesidir.

  • Vadeli borcu tek seferde ödeme
  • Geri satın alma işlemi
  • İç borcun geri ödemesinin gerçekleştirilmesi
  • Kefaret ödemesi
  • Temettüden tahsis edilen fon ile hisse senetlerinin itibari değerinin ödenmesi
  • Mevcut borcun belirli periyotlarda ödenerek bitirilmesi

Herhangi bir borcun vadesi gelmeden önce ödenmesi, erken itfa olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemde borç, işlenmiş faizi ile birlikte vadesi henüz gelmeden ödenmektedir. Erken itfa işlemi ile en sık karşılaşılan ödemeler ise kredi borçları ile tahvillerdir.

Genel anlamda günümüzde ve ülkemizde erken itfa, herhangi bir borcun işlemiş olan faizi ile beraber anaparasının vadesinden de öncesinde geri ödenmesi anlamına gelmektedir.

Erken itfa, itfaya konu olan borcun itfa süresinden ya da vadesinden önce ortadan kaldırılması durumunu anlatmak için kullanılan terimdir. Bir borcun, işlenmiş faizi de dahil olmak üzere anaparası ile birlikte, vadesi gelmeden, erken bir tarihte ödenmesi erken itfa işlemidir. Çoğunlukla tahvillerde karşılaşılmakla birlikte krediler borçlarının da bu yöntem ile söndürülmesi mümkündür.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler