FİNANS

Eurobond nedir? Eurobond hesaplama işlem örneği

Özel şirketlerin ya da devletin uygulamış olduğu, genelde uzun vadeli olan borçlanma aracı eurobond olarak adlandırılır. Günümüzde online olarak işlem yapılabilen ve oldukça gözde bir yatırım aracı olarak görülen eurobond, döviz biçiminden işlem görür.

Eurobond nedir? Eurobond hesaplama işlem örneği

İçindekiler

  • Eurobond Nedir?
  • Eurobond Nasıl Alınır?
  • Eurobond Hesaplama

Günümüzde değeri tüm dünyada yaklaşık olarak 100 trliyon dolar büyüklüğe ulaşmış eurobond hesaplama işlemleri herkes tarafından yaygın olarak yapılıyor. Eurobond fiyatları pek çok sebepten değişiklik gösterebiliyor. İhraç eden ülke ya da şirketlerin ekonomik durumlarından doğrudan etkilenir. Eurobond tanımı olarak devlet tahvilleri ve hazine bonosu ile birbirine benzer. Aradaki fark ise iç borçlanmaya yönelik kağıtlar, devlet iç borçlanma senedi biçiminde tanımlanır. Fakat eurobondlar dış borçlanma kapsamına girer.

Eurobond Nedir?

Eurobond, genellikle uzun vadeli bir borçlanma aracı olarak kullanılır. Devletlerin ya da şirketlerin ülke dışından gelir ve kaynak sağlamak için uluslararası piyasaların yabancı para birimleri ile satışa sunmalarıdır. Eurobondlar genellikle Euro ve USD cinsi ile ihraç edilir ve uzun vadeli borçlanma senedi yapılır.

Eurobond ihracı nedir sorusu açıklanacak olursa, hükümet ve devletlerin gelir elde etmek ve kaynak oluşturmak için faydalandığı bir yatırım aracı tanımı yapılabilir. Eurobond avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kupon faizi sayesinde dönemsel nakit akışı sağlar.
  • Düzenli olarak bir nakit akışı sağlar.
  • İhraç eden kurum güvence altına alır.
  • Döviz türünde bir yatırım aracı olduğundan dövizin artışı ile yatırımcı kazancı artar.
  • Vadenin sonu beklenmeden, işlem yapılan tarihlerdeki piyasanın şartlarına göre nakde çevrilebilir.
  • Anaparanın ve kuponun ödeme türü eurobond ihracı yapılan döviz türünden yapılır.

Eurobond Nasıl Alınır?

Günümüzde eurobond, sadece şirket ya da devletlerin kullandığı bir yatırım aracı olmaktan çıkmıştır. Uzun vadede yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılar eurobond üzerinden işlem yapabilir. İhraç işlemleri T.C hazine ve maliye bakanlığı tarafından yapılır. Alım satım işlemlerinin alt limiti 1.000 nominal ve katları olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilk ihraçta belirlenmiş olan işlem sınırları tabi tutulur. Piyasa değişim ve açılış saati 11.00 olarak belirlenmiştir. Mesai günlerinde bankalardan, online işlemlerden ve borsa uygulamaları üzerinden alım yapılabilir.

Eurobond Hesaplama

Eurobond temiz fiyat ile işlem gören bir yatırım aracıdır. Eurobond faiz hesaplama şu şekilde yapılabilir;

Birikmiş faiz: A / E * % CPN / M

  • A: Son kuponun ödeme tarihinden valör gününe dek geçmiş olan gün sayısıdır.
  • E: Kuponun ödeme dönemi içerisinde geçen gün sayısıdır.
  • CPN: Kuponun faiz oranıdır.
  • M: Bir yıl içerisindeki kupon ödeme sayısıdır.

Eurobond getiri hesaplama yapılırken her ülkenin ve kurumun getirisinin farklı olduğu göz önüne alınmalıdır. Örneğin Türk eurobondu % 11,50 getiri saplar. Daha riskli olarak konumlanan ve görünen ülkeler daha fazla getiri sağlayabilir. Eurobond alımının hangi fiyat seviyesinden alındığı önemli değildir. Vade sonunda alınan nominal tutarında parasal olarak yatırımcıya geri döner.

Örnek olarak 95 dolar olarak alınan 100.000 nominal büyüklüğünde olan eurobond için ödenecek tutar 95.000 dolardır. Vade sonunda ödenen 95.000 dolar, yatırımcıya 100.000 dolar olarak geri döner. Ayrıca dönem içerisinde yatırımcının aldığı kupon faizleri de artı gelir olmuş olur.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler