Yeni patronun ilk işi ise sayıları 300'ü bulan sahte Sarıyer börekçilerine tazminat davası açmak oldu
Hikâyesi 1895'e kadar uzanan ve kendine has lezzetlere sahip Tarihi Sarıyer Börekçisi dördüncü kuşakta trajik bir şekilde el değiştirdi. Haciz, borç ve davalar nedeniyle 100 TL'ye satıldığı ortaya çıkan börekçinin, Sarıyer'deki 120 yıllık binasını da çalışanları devraldı. Öte yandan Sarıyer Börekçisi'nin yeni temsilcilerinin ilk işi sadece İstanbul'da bulunan 250 adet sahte 'Sarıyer Börekçileri'ne savaş açmak oldu. Dört kuşaktır Tarihi Sarıyer Börekçisi markasını elinde tutan Ondur ailesinin son temsilcisi Hüseyin Ondur ise mal varlığını kaybedince bir börek firmasında şube müdürü olarak işe başladı.
TÜRKİYE'NİN EN ESKİ AİLELERİNDEN
Osmanlı Devleti'nin kıtlık dönemlerine denk gelen 1890'lı yıllarda kurulan Sarıyer Börekçisi Türkiye'nin en eski aile şirketlerinin başında geliyordu. Üstüne pudra şekeri dökülerek ortaya çıkan Sarıyer Böreği'nin yaratıcıları yüz yılı aşkın bir süredir aile şirketi özelliğini korumayı başardı. Ancak tarihi börekçinin aile şirketi olma özelliği dördüncü kuşakta son buldu. Ailenin son temsilcisi Hüseyin Ondur, şirket borç batağına sürüklenince markasını 100 TL'ye elden çıkarmak zorunda kaldı. Sarıyer Adliyesi'nde devam eden dava tutanaklarına göre, göre satış diğer ortaklarında da habersiz gerçekleşti.
İŞÇİLER PATRON OLDU
Şirketin borç durumu nedeni ile alacaklı durumdaki emektar çalışanlar ise şirketin tarihi binasını devralarak kendileri işletmeye başladı. İsimlerini de 'Tarihi' yerine 'Meşhur' Sarıyer Börekçisi olarak değiştiren işçiler böylece yılardır hizmet ettikleri marka sayesinde kendi işlerinin sahibi oldu.
Yeni patron sahtecilere dava açacak
Orijinal Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin İstanbul'da 12 şubesi olduğunu anlatan Cihangir Uzun, "Bostancı ve Kavacık Çavuşbaşı şubeleri bize ait. Diğer 10 tanesi francıhese olarak hizmet veriyor. Bu yıl İstanbul dışına çıkarak Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde şubeleşmeye gideceğiz. 2012 yılında ise yurtiçinde ve yurtdışında şoklanmış börek üreterek donuk pazarına girmeyi hedefliyoruz. Sadece İstanbul'da 250 civarında sahte Sarıyer börekçisi var. Maddi ve manevi tazminat davaları açacağız. Bizimle çalışmak isteyenlere isim ve tabela hakkımızı vereceğiz" diyor.
10 milyon TL borç ödendi
Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin aile üyeleri tarafından mali çıkmaza sürüklediğini anlatan Sarıyer Börekçisi'nin yeni sahibi Cihangir Uzun, süreçle ilgili olarak SABAH'a şunları anlattı: "Şirket borç içindeydi. Önce teklif üzerine şirkete ortak oldum. Şirketin zor durumda olduğunu görmeme rağmen tüm hisselerini alarak, faaliyeti devam ettirdim. Yaklaşık 10 milyon TL borç ödedim. Sonunda yapılan sözleşmeler gereği şirket bana devredildi. Bu süreçte markanın isim haklarının 100 TL'ye bir başkasına satıldığını da öğrendim. Tabi dava açarak bu hakkı da geri aldık.(SABAH)