FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3D Secure nedir? 3D Secure ne işe yarar? 3D Secure ile nasıl ödeme yapılır?

Pek çok ülkede aktif olarak kullanılan 3D Secure güvenlik protokolü hem kredi kartı kullanıcıları hem de banka ve e-ticaret firmaları için önem arz eder. Bu nedenle kredi kartı kullanıcılarına 3D Secure sisteminin faydaları, aktifleştirilmesi ve kullanımı hakkında detaylı bilgi sunulmalıdır. Böylelikle kısa sürede aktif hâle getirilebilen 3 boyutlu güvenlik protokolünden faydalanan kart kullanıcıları özel bilgilerini riske atmadan ödeme yapabilir.

3D Secure nedir? 3D Secure ne işe yarar? 3D Secure ile nasıl ödeme yapılır?

3 boyutlu güvenlik protokolü olarak açımlanan 3D Secure ifadesi 3 domain yani 3 alan sözcüklerinden oluşan bir kavramdır. Bu bağlamda 3D Secure sisteminin kredi/ banka kartı sahipleri, aracı bankalar, internet siteleri için yüksek güvenilirlik sağladığı söylenmelidir. 3 boyutlu güvenlik protokolünün temel amacı kredi kartı kullanıcılarının özel bilgilerinin ödeme işlemleri boyunca korunmasıdır. Bu nedenle 3D Secure ile ödeme yapılırken SMS doğrulaması gibi güvenlik ve doğrulama adımları tamamlanır.

3D Secure nedir?

3D Secure çevrim içi alışverişlerde müşteri kimliğinin doğrulanmasını mümkün kılan önemli bir sistemdir. Bu sistem sayesinde online hizmet alım-satım işlemlerinde kart sahibinin kimlik doğrulaması yapılır. Dolayısıyla 3D Secure ile güvenli ödeme sürecinin tamamlanması oldukça basittir. “3D Secure ne demek?” diyenlere bu sisteme yönelik olan detaylı bilgilerin aktarılmasında fayda vardır. İlgili sisteme verilen isim temelde 3 boyutlu güvenlik protokolü olarak açımlanır. Yine bu sistemin adının 3 domain yani 3 alan sözcüklerinden oluştuğu hatırlatılmalıdır. Bu da 3D Secure teknolojisi ile tamamlanan ödemelerde 3 ayrı doğrulama aşamasının bulunduğunu kanıtlar niteliktedir. 3 ayrı alana yayılan bir güvenlik protokolünü kapsayan 3D Secure sistemini destekleyen kredi kartlarını kullanan bireyler online alışveriş süreçlerinde bu sistemden yararlanabilir.

3D Secure ne işe yarar?

3D Secure olarak adlandırılan güvenlik protokolünün online ortamda gerçekleştirilen hizmet alım-satım işlemlerinde önemli bir rol oynadığı bilinir. Bu sistem adından da anlaşıldığı üzere kart sahibi, banka ve internet sitesi gibi 3 temel alana etki eder. Dolayısıyla 3D Secure sistemiyle ödeme yapılırken 3 ayrı alanın özel bilgileri de yüksek güvenilirliğe sahip olan şifreler ve anahtarlarla doğrulanır. 3 ayrı ayağı bulunan online alışverişlerde bilgi akışı gerçekleşirken doğrulama yapılmasını sağlayan bu sistemin aynı zamanda bilgilerin korunmasını da mümkün kıldığı unutulmamalıdır. Bu da 3D Secure sisteminin kart sahibi başta olmak üzere bankalar ve e-ticaret firmaları için pek çok açıdan faydalı ve gerekli olduğunu ifade eder. 3D Secure sisteminin ne işe yaradığını merak eden kredi kartı kullanıcıları için sıralanabilen bilgiler ise şu şekildedir:

  • 3D Secure doğrulaması ile kredi kartının yetkisiz bir şekilde kullanılması önlenir.
  • Yine bu sistem online alışverişler için aktifleştirildiği zaman dolandırıcılık riski önemli oranda azaltılabilir.
  • 3D Secure teknolojisi pek çok ülkede aktif olduğu için bu güvenlik protokolünden yalnızca yurt içi hizmet alım-satım işlemlerinde değil aynı zamanda yurt dışı alışverişlerinde de faydalanılması mümkündür.
  • 3D Secure sistemi SMS yoluyla doğrulama gibi çeşitli güvenlik aşamalarını içerdiğinden ötürü kart sahibi kendi kartının başkaları tarafından kullanılmaya çalışıldığını kısa sürede anlayıp bu konuda bankaya başvurabilir.
  • Bu sistemin hızlı ve pratik bir güvenlik doğrulamasını içermesi de hem kart sahipleri hem de bankalar için faydalı bulunan özelliklerindendir.

3D Secure ile ödeme yapmazsam ne olur?

3 boyutlu güvenlik protokolü olarak bilinen 3D Secure ile ödeme yapılmasının bankalar, e-ticaret firmaları ve kart sahipleri için önemli olduğu görülür. Ancak kart sahipleri 3D Secure protokolünü kullanmadan ödeme yapmalarının mümkün olup olmadığını da sıklıkla araştırır. Normal şartlarda 3D Secure sisteminin kullanılması herhangi bir kart sahibi için zorunlu tutulmayan uygulamalardandır. Buna rağmen 3D Secure sistemi kullanılmadan online ödeme yapıldığı zaman bu güvenlik protokolünün belli başlı özelliklerinden faydalanılması mümkün olmaz. Dolayısıyla 3 aşamalı güvenlik protokolü kullanılmadan ödeme yapıldığı zaman aşağıda sıralanan risklerin ortaya çıkabileceği hatırlatılmalıdır:

  • Kart bilgilerinin çalınması veya izinsiz olarak kullanılması
  • Banka/ kredi kartının sahtecilik ya da dolandırıcılık işlemlerine konu olması
  • Banka tarafından ödeme işleminin reddedilmesi
  • Alışveriş siteleri tarafından ödeme işleminin iptal edilmesi

3D Secure onayı nasıl yapılır?

İnternet alışverişlerinde 3D Secure sisteminin aktif bir şekilde kullanılması oldukça basittir. Bu sistemden yararlanmak isteyen ve "3D Secure nasıl açılır?" diyen bireyler mobil bankacılık uygulamalarından söz edilen güvenlik protokolünü aktifleştirebilir. Yine internet bankacılığı üzerinden veya bankaların çağrı merkezlerinden ilgili sistemin aktif hâle getirilmesi mümkündür. Sıralanan bu seçeneklerin herhangi birine erişimi olmayan kişiler ise banka şubelerine giderek 3D Secure protokolünün aktif hâle getirilmesini talep edebilir. Bu güvenlik protokolü aktifleştirildiği zaman online alışverişlerde kart sahibinin telefonuna SMS yoluyla doğrulama kodu gelir. Doğrulama kodu internet ortamında ilgili alana aktarıldığındaysa 3D Secure ile ödeme işlemi tamamlanır.

3D Secure ile ödeme ücretli mi?

3D Secure ile yüksek güvenilirliğe sahip olan ödeme süreçlerinden yararlanmak isteyen kart kullanıcıları bu sistemin ücretli olup olmadığını araştırır. Türkiye'de yer alan herhangi bir bankanın 3D Secure ile ödeme yapılırken ek ücret almadığı bilinir. Dolayısıyla 3D Secure güvenlik protokolünden yararlanılması için herhangi bir ek ödeme yapılmasına gerek yoktur.

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler