Ankara’nın Gölbaşı İlçesi, Velihimmetli Mahallesi’nde berberlik yapan Adem Tümer ve kardeşleri, Kaliforniya’dan ihraç ettikleri 400 bin solucanla yaklaşık 5 bin metrekarelik açık alana kurdukları 130 metrekare kapalı alanda solucan gübresi üretimi yapıyor.
Tümer kardeşler, hayvan gübresi, yumurta kabuğu ve çay posasından elde ettikleri mama ile Kaliforniya’dan getirdikleri solucanları besliyorlar. Solucanlar, yedikleri mamalarla gübre üretiyorlar. Konuyla ilgili açıklama yapan Adem Tümer, önce hobi olarak başladıklarını belirttikleri bu işi daha sonra 25 bin TL harcama ile büyüttüklerini söyleyerek, "Kimyasal madde içermeyen gübre, hem bitki köklerinin iyileşmesinde, hem de topraktaki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesinde etkin rol oynuyor. İhracatçılar bu gübreyi kullandığı zaman hem ürünlerin kalitesini artırdığını belirtirken, hem de malların iade edilme riskinden tamamen uzaklaşacaklar. Ayrıca solucan gübresi sayesinde hasat zamanı yaklaşık 20 gün önce daha erken verim alınıyor" dedi.
ABD'DEN GETİRDİ
Kardeşleri ile birlikte Kaliforniya’dan ihraç ettiklerini belirttiği solucanların tanesini 18 kuruşa getirdiklerini belirten Adem Tümer, yaklaşık 4 bin dönümlük yere solucan gübre üretme alanı kurduklarını belirtti. Bu sayede sebze, meyve ve çeşitli atıklarla beslediği solucanlardan gübre almayı başardıklarını söyleyen Adem Tümer, Türkiye’de bu işi yapan çok az kişi olduğunu vurgularken, "Genç ürtecilerimize, iş kurmak isteyen vatandaşlara tavsiye ediyoruz" dedi.
SOLUCAN GÜBRESİ
Solucan gübresinin çok aşamalı bir üretim şekli olduğuna değinen Adem Tümer, sebze ve gıda artıklarının ayrıştırarak solucanların sindirim sisteminden geçirilmesi sonucu elde edilen organik gübre olduğunu söyledi. Tümer, "Böylelikle solucan gübresini çiftçiler, seracılar, çiçek üreticileri kendi bahçesinde ve spor komplekslerinde rahatlıkla kullanabilirler. Olumsuz bir sonucu olmamaktadır" diye konuştu.