Uluslararası finans piyasalarının en saygın yayınlarından İngiltere merkezli Euroweek tarafından her sene düzenlenen Borçlanma İşlemleri ödülleri (Bond Awards) sonuçları açıklandı. Sonucu uluslararası bankalar tarafından gerçekleştirilen oylama ile belirlenen ödüllerin galası 15 Mayıs 2013, Perşembe Londra’da Guildhall’da düzenlenen törende gerçekleştirildi. Dünyanın önde gelen bankaları ve şirketlerinden 400’den fazla üst düzey yöneticinin katıldığı ödül galasında, Akbank gelişmekte olan ülkeler kategorisinde 3 birincilik kazanarak önemli bir başarıya imza attı.
Akbank, gelişmekte olan ülkelerdeki devlet hazineleri, banka ve firmaların aday gösterildiği oylamada en çok oyu toplayarak “Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Kuruluşu” seçildi. Akbank 2008’den beri yapılan değerlendirmede bu kategoride Türkiye’den birincilik kazanan ilk özel sektör kuruluşu oldu.
Akbank aynı zamanda, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal kuruluşlar arasında da en yüksek oyu toplayarak “Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Finansal Kuruluşu” ödülünü de kazandı. Akbank bu ödüle layık görülen ilk Türk bankası oldu.
HÜLYA KEFELİ'YE BÜYÜK ÖDÜL
Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli ise en çok oyu toplayarak “Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın En Başarılı Borçlanma Yöneticisi” ödülüne layık görüldü. Kefeli de bu ödülü alan ilk Türk bankacısı oldu.
“Akbank Uluslararası Sermaye Piyasalarının en yenilikçi ve en çok takdir edilen markalarından biri olmuştur.”
Londra’da düzenlenen törende Akbank’ın ödüllerini sahnede alan Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, “Yatırım bankaları, Euroweek Borçlanma İşlemleri Ödüllerinde son 1 yılda yapılan borçlanma işlemlerini dikkate alarak en etkileyici ve başarılı buldukları kuruluşları seçiyor. Bu ödül platformunda Euroweek hiçbir kuruluşu aday göstermiyor. Ayrıca değerlendirmeye alınacak kuruluşlar herhangi bir başvuru olmaksızın yatırım bankaları tarafından belirleniyor.
Bu derece bağımsız ve objektif bir seçim süreci sonucunda, Akbank olarak, tüm gelişmekte olan ülke kuruluşları arasında yatırım bankalarından en çok oyu toplayarak 3 ödülle zirveye yerleşmenin onurunu yaşıyoruz. İlk olarak ‘Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Kuruluşu’ ödülünü aldık. Borçlanan kuruluşlara verilen bu en önemli Euroweek ödülünü, gelişmekte olan ülkelerin hazineleri, bankaları ve reel sektör firmalarını geride bırakarak kazandık. Brezilya’dan Polonya’ya Güney Afrika’dan Rusya’ya, gelişmekte olan ülkelerde borçlanma işlemleri gerçekleştiren kuruluşlar arasında en etkileyici ve başarılı kuruluş olarak seçilmek, Akbank’ın uluslararası piyasalardaki gücünün ve yurtdışı borçlanmadaki uzmanlığının en üst düzeyde tescilidir. Akbank’ın aynı zamanda tüm gelişmekte olan ülke bankaları ve diğer finansal kuruluşları arasında yapılan değerlendirmede de ‘Tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin En Başarılı Borçlanan Finansal Kuruluşu’ seçilmesi, mutluluğumuzu daha da artırdı.” dedi.
'GURUR DUYUYORUM'
Diğer yandan yine yatırım bankaları tarafından verilen oylarla “Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın En Başarılı Borçlanma Yöneticisi” seçilen Hülya Kefeli, “Bir Akbanklı olarak uluslararası piyasalarda borçlanma alanındaki en başarılı bankacılara verilen bu prestijli ödülü almaktan gurur duyuyorum. Yurtdışı borçlanmada imza attığımız öncü ve yenilikçi işlemlerimizin, uluslararası piyasalarda borçlanma işlemlerine yön veren yatırım bankaları tarafından takdir görmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.
TÜRKİYE ŞAMPİYONLAR LİGİNDE...
Euroweek tarafından gerçekleştirilen Borçlanma İşlemleri ödüllerinin bu alandaki ödüllerin oscarı olarak kabul edildiğinin altını çizen Kefeli, “Gerek bugün bankamıza verilen ödüller gerekse borçlanma işlemlerimize gösterilen yoğun yatırımcı ilgisi, Akbank’ın yurtdışı borçlanma işlemlerinde sadece Türkiye’nin değil, tüm Gelişmekte Olan Ülkelerin en başarılı markası olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi
“Türkiye artık şampiyonlar ligindedir. Moody’s den gelen rating artışı bunu tasdik etmektedir. Kefeli, bu başarıların arkasında Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün yüksek performansının da yer aldığını belirterek, “Türk bankaları ve şirketleri 7-10 yıl vadeli ihraçları uygun maliyet seviyelerinden rahatlıkla yapabilmektedir. Dün borç aldığımız IMF’e bugün borç veren konumuna geldik. Türkiye şampiyonlar ligindedir. Moody’s den gelen yatırım notu önümüzde yepyeni fırsatlar açacak.
Yeni ürünlerle yeni piyasalara erişimimizi kolaylaştıracak. Rating artışıyla ülkemize giren kısa vadeli spekülatif para yerini artık yatırım amacıyla gelen daha uzun vadeli para girişlerine bırakacak ve bu gelişme ülkemizin uzun vadeli büyümesini pozitif etkileyecektir Türkiye’ye rating dolayısıyla yatırım yapamayan yurtdışı emeklilik fonlarının önündeki yatırım engeli artık ortadan kalktı. Asya merkezli 16 triyon ABD Doları tutarındaki fonların getiri arayışı içinde olduğunu biliyoruz. Artık Asya dahil yeni coğrafyalardaki yatırımcıların da Türkiye’ye daha fazla yönelmelerini beklemeliyiz. Türkiye’nin orta vadede çoklu not artışı potansiyeli yükselmiştir”” dedi.
MÜŞTERİLERİMİZE AYRICALIKLI HİZMET SUNUYORUZ
Bankacılık sektöründe örnek işbirliği modellerini hayata geçirdiklerini söyleyen Kefeli, “Farklı ülkelerle Türkiye arasında ticari köprü kurduk. Özellikle Çin ve Japonya ile ciddi ilişkiler geliştirdik. Öncelikle, Bank of China ile birlikte Akbank bünyesinde "Çin Masası" kurduk. Şu an çalışanlarımız arasında iki Çinli meslektaşımız da var. Bu Türkiye’de bankacılık sektöründe bir ilk. Türkiye’ye yatırım yapmak, ülkemizde faaliyetlerini geliştirmek isteyen Çinli firmalara kendi dillerinde hizmet ve danışmanlık sağlıyoruz. Ayrıca Mizuho Bank ve Japan Bank for International Cooperation'dan (JBIC) ile Türkiye ekonomisinin büyümesine ivme kazandıracak altyapı yatırımları ve dış ticaret finansmanı gibi konularda işbirliği başlattık. Bunun yanında, Uzakdoğu'da, Japonya ve Çin'den sonra, bölgenin üçüncü büyük ekonomisi Güney Kore'nin ihracat kredi kuruluşu The Export-Import Bank of Korea (KEXIM) ile Türkiye'nin ilk işbirliği anlaşmasını imzaladık. . Bu işbirliği anlaşması ile Korea Eximbank’la proje finansmanı, orta ve uzun vadeli dış ticaret finansmanı ve işletme kredilerindeki işbirliğimizi artırıyoruz. Akbank ve Korea Eximbank arasındaki mevcut kredi ilişkisini ayrıcalıklı ve öncelikli konuma getiriyoruz. Farklı ülkelerin önde gelen finans kuruluşları ile yaptığımız anlaşmalar yoluyla değişik ülkelerde değişik modellerle Türk şirketlerinin işlerine destek sağlıyoruz. “ dedi. Hülya Kefeli konuyla ilgili değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü:
DIŞ TİCARET FİRMALARINA İMKANLAR SUNUYORUZ
“Bugün Çin ve Japonya dünyanın 2. ve 3. büyük ekonomisi. Kore ise 15. Dünyanın 18. büyük ekonomisi olan ülkemiz ile bu ülkelerin ticaret potansiyeli yüksek. Kore ile yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA), japonya ile bu konuda yapılan girisimler, Çin ile TL-RMB swap kolaylığı da devreye girdiğinde Türkiye’nin ihracatı daha da artacak. Görüyoruz ki STA olan ülkelerle aramızdaki ihracat artışı olmayanların üzerinde. Zaten Türkiye’nin ihracat performansı inanılmaz bir başarı hikayesi. Dünyada ihracat yapmadığımız sadece 2 ülke kalmış. Mikronezya ve Ganau. Bence Türkiye bu dinamizmle 2023 dış ticaret hedeflerini kolaylıkla aşar. Biz de bu yolda her türlü imkanı dış ticaret firmalarımıza sunuyoruz.”