FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın almalı mı, satmalı mı?

Yabancı kurumların altın için hedef fiyatlarını aşağı çektiği bir dönemde, altın fiyatlarının önümüzdeki günlerdeki seyrine ilişkin piyasa uzmanlarından farklı yorumlar geliyor.

Altın almalı mı, satmalı mı?

Mart ayı başında 1,570 dolar seviyelerini test eden altın fiyatları yeniden yükseliş trendine girdi. Endişelerden beslenen altın, Avrupa'nın yeni endişesi Güney Kıbrıs'a ilişkin soru işaretlerinin artmasından destek buldu.

Parasal genişleme adımlarına eskisi kadar tepki vermeyen altın fiyatları, kritik seviyeye doğru ilerliyor. Spot altının onsu son üç haftada yaklaşık 45 dolar artışla 1,615 doları test ederek son bir ayın zirvesine doğru ilerliyor.

Yabancı kurumların altın için hedef fiyatlarını aşağı çektiği bir dönemde, altın fiyatlarının önümüzdeki günlerdeki seyrine ilişkin piyasa uzmanlarından farklı yorumlar geliyor.

''ALTINDA YÜKSELİŞ KALICI OLMAYACAK'' Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, parasal genişleme söylemleri son dönemde altın fiyatları üzerinde pek etkili olmadığını belirtti.

FED'in varlık alımına devam edeceği söylemine devam etmesine rağmen altın fiyatlarının çok fazla etkilenmediğini kaydeden Yıldırımtürk, altın fiyatlarında yükselişin arkasında Güney Kıbrıs endişesinin yattığını dile getirdi.

Spot altının onsunun teknik olarak 1,615 doları geçmekte zorlandığına dikkat çeken Yıldırımtürk, altın fiyatlarının 1,615 doları geçmesi durumunda 1,625 Dolar/Ons seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

Son dönemde ABD cephesinden gelen olumlu veri akışına dikkat çeken Yıldırımtürk, son olarak haftalık işsizlik maaşı başvurularının da olumlu geldiğini söyledi.

Altında yükselişin kalıcı olduğunu düşünmediğini bildiren Yıldırımtürk, 1,600'lere doğru bir geri çekilme hareketi görülebileceğini belirtti.

Güney Kıbrıs belirsizliklerinin bahane olarak kullanıldığını kaydeden Yıldırımtürk, biraz da spekülatif olarak fiyatı yüksek tutup alım getirmeye yönelik hareket gördüğünü dile getirdi.

Riskli varlıklara doğru bir yönelim olduğunu bildiren Altın Piyasaları Uzmanı, güvenli liman olarak ABD ile Alman tahvillerinin tercih edildiğini bildirdi. Tahvilleri tercih eden büyük fonların bir miktar altın sattıklarını kaydederek altın fiyatlarında hafta başından bu yana hakim olan güçlü seyrin kalıcı olmayacağı görüşünde olduğunu yineledi.

''1630-1635 DOLAR KAR REALİZASYONU İÇİN İYİ SEVİYELER'' Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise değerlendirmesinde, ons altın fiyatının 1586 dolar direncini 12 Mart’ta aşmasının ardından dolar endeksindeki güçlenmeye rağmen kısa vadeli yukarı trend’ini devam ettirdiğini belirtti.

Ökte, ''Altında kısa vadeli yukarı trend’in 200 günlük ağırlıklı ortalama 1630 dolar seviyesinin test edilmesi ile sonuçlanacağını düşünüyorum. Bu yukarı trend’i oynayanlar için kısa vadede $1630-1635 kar realizasyonu için iyi seviyeler'' değerlendirmesinde bulundu.

Ons altın fiyatındaki güçlenmenin kalıcı olmayacağı görüşünü paylaşan Ökte, ''ABD ekonomisinde istihdam piyasası ve konut rakamlarında gördüğümüz belirgin iyileşmenin tüketici harcamaları tarafına da yansıyacağı beklentisiyle 2012 Ekim ayında başlayan orta vadeli aşağı trend’in devam edeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Ökte, ''FED’in 2013 yılı 4. Çeyreğinde 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltmaya başlayacağı fiyatlaması içinde Ons altının $1550 ana desteğini aşağı doğru kıracağını ve $1430-1440 aralığını 2014 senesinde göreceğini düşünmekteyim'' yorumunu paylaştı.

''ALTINDA YÜKSELİŞ HIZLI OLMAZ'' Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, altın fiyatlarındaki yükselişe Kıbrıs endişelerinin destek olduğunu belirtti. Faizlerde yükseliş olması durumunda altının cazibesini yitireceğini kaydeden Kalyoncu, 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin 2 seviyesinin altında kaldığı sürece sıkıntı görmediğinin altını çizdi.

Yükselişin devam etmesi için altın fiyatlarının 1,615-1,620 dolar seviyelerini geçmesi gerektiğini bildiren Kalyoncu, 1,650 dolar seviyesinin kritik durduğunu, o seviyeyi de aşması durumunda yükselişin 1,700'e kadar sürebileceğini dile getirdi.

Altın fiyatlarında hızlı çıkış beklemediğini kaydeden Kalyoncu, altının 1,700 dolar seviyesini üç aylık süreçte görmesini beklediğini söyledi.

ALTIN TAHMİNLERİNİ AŞAĞI ÇEKTİLER Societe Generale tarafından yayımlanan notta, yıl sonuna kadar altın fiyatlarının 1,400 dolara düşmesinin beklendiği, gelecek yıl daha düşük seviyelerini test etmesinin beklendiği bildirildi.

Societe Generale, 2013 yılı için ortalama altın fiyatı tahminini 1,500 Dolar/Ons seviyesine, 2014 ve 2015 yılları için ise beklentisini sırasıyla 1,400 Dolar/Ons ile 1,300 Dolar/Ons seviyelerine çekti.

Ortalama altın fiyat tahminini düşüren bir diğer kurum olan Commerzbank ise, altın fiyatlarının bu sene 1800 Dolar/Ons seviyesine ulaşmasını beklerken, önceki tahmini olan 2000 Dolar/Ons seviyesinin seneye test edilmesini bekliyor...

[Altın fiyatları için tıklayın](https://finans.mynet.com/altin/) [ **Çeyrek Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGCEYREK/)**,** [**Yarım Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGYARIM/)**[Cumhuriyet Altını](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SCUM/)**


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler