FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın bankacılığına talep artacak

Türkiye'de 'yastıkaltı' olarak tabir edilen hane halkının tuttuğu fiziksel altın miktarının 3 ile 5 bin ton arasında olduğu tahmin ediliyor.

Altın bankacılığına talep artacak

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bu değerin yastık altından çıkarılmasının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Aral, bu alanda müşterilerine farklı ürünler sunduklarını kaydetti.

Son dönemde altın bankacılığına finans kuruluşlarının ilgisinin arttığını belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, sektörde altına dayalı ürünlerin arttığını söyledi. Yatırımcılar tarafından altın bankacılığının daha fazla takip edilmeye başladığını dile getiren Aral, "Düşük faiz seviyelerinin de etkisi ile altına dayalı yatırım ürünlerine talebin yüksek düzeyde seyretmesi beklenmektedir. Diğer altın ürünlerimizin yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde altına dayalı olarak halka arz ettiğimiz anapara korumalı fonlarımız da yoğun ilgi görmüştür. Bu ilgiden dolayı, altına dayalı korumalı fon halka arzlarımızın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi planlanmaktadır." dedi. Türkiye'de yastıkaltı olarak tabir edilen hane halkının tuttuğu fiziksel altın miktarının çok yüksek miktarlarda (3 ile 5 bin ton arasında) olduğunun tahmin edildiğini aktaran Aral, bu altınların ekonomiye kazandırılmasının, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı görüşünde. Merkez Bankası'nın, bankaların zorunlu TL karşılıklarının bir kısmını altın cinsinden yatırmalarına imkân tanımasına yönelik kararını değerlendiren Erdal Aral, düzenlemenin hem bankaların TL ve döviz likiditesinin artmasına hem de Merkez Bankası'nın altın rezervlerinin güçlenmesine katkı sağladığını kaydetti. Aral, "Bankalar, artan bu likidite ile ekonomiye daha fazla kaynak sağlama imkânı yakalamış, TCMB'nin güçlenen altın rezervleri ülke kredi görünümüne olumlu yansımıştır." dedi.

İş Bankası olarak altın bankacılığı alanında müşterilerine farklı altın ürünleri imkânı sunduklarını ifade eden Aral, bunların vadesiz mevduat niteliğinde olan ve gram olarak alınıp satılan 'Altın Depo Hesabı' ile 'Yatırım Hesabı' aracılığı ile müşterilere sunulan ve gram altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet altınına eşdeğer kaydî altın ürünleri olduğunu kaydetti. Aral, bu ürünlerin dışında B Tipi Altın Yatırım Fonu ile farklı vadelerde ihraç edilen korumalı/garantili altın yatırım fonlarının bulunduğunu aktardı. İş Bankası Altın Depo Hesabı'nın vadesiz hesap niteliğinde olduğunu dile getiren Aral, "Altın 1 gram ve katları şeklinde internet şubemiz ve şubelerimiz aracılığıyla alınıp satılmaktadır. Düşük tutarlarla işlem yapılabilmesi ve 50 bin TL'sinin tasarruf mevduatı sigorta fonuna tabi olması sebebiyle, Altın Depo Hesabı yatırımcılar için oldukça cazip bir üründür. Altın Depo Hesabı'nın diğer bir avantajı ise her ay düzenli olarak altın yatırımı yapmak isteyen İş Bankası müşterilerine ister internet şubesinden isterlerse şubelerimizden düzenli alım talimatı verebilme olanağı da sunmasıdır. Bu uygulama ile müşterilerimiz ister kendileri için isterlerse sevdikleri için; vadesiz hesaplarından veya İş Bankası kredi kartlarından (Maximum veya Maximiles Kartlardan) karşılanmak üzere altın birikimlerini düzenli olarak artırabilme olanağına sahip olmaktadırlar."

Altın gibi kredi

İş Bankası altın üretimi veya ticareti ile iştigal eden müşterilerine (altın işleyen veya altın üzerinden işçilik geliri elde eden üretici firmaların yanı sıra altın ticareti yapan firmalara, kuyumculara vb.) altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi ürünleri sunuyor. Altına Dayalı Yatırım Fonları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aral, 2011 yılında ihraç edilen B Tipi Altın Fonu'nun Şubat 2012 sonu itibarıyla büyüklüğünün yaklaşık 74 milyon TL'ye ve yatırımcı sayısının ise 9 bin 500'e ulaştığını kaydetti. Anapara korumalı fonlarında ilgi gördüğünü aktaran Aral, "Bu ilgiden dolayı, altına dayalı korumalı fon halka arzlarımız devam etmektedir. Hâlihazırda yatırım dönemi devam eden ve dayanak varlığını sadece altının oluşturduğu 5 adet anapara korumalı/garantili fonumuz bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde Anapara Korumalı Altın Fonu ihraçlarının sürdürülmesi planlanmaktadır. Bu fonlarımız, altının yükselişinden getiri sağlamak, ancak fiyatların düşmesi ihtimaline karşı da risklerini sınırlamak isteyen yatırımcılarımız için önemli birer yatırım enstrümanı olarak öne çıkacaktır." diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler