Kuyumcular bankaların altını daha düşük fiyattan bozdurduğunu ve tasarruf sahibine zarar ettirdiğini iddia ediyor.
Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, "Biz bankalara ’altın işi yapmayın’ demiyoruz. Altın hesabı açabilirler. Sıkıntılı olduğumuz konu, bankaların, şubelerine terazi koyup altınları gramla tartarak alması" dedi.
Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde bir miktar düşüş gösterse de halen en güvenli yatırım araçları içinde altının ilk sıralarda yer aldığını bildirdi.
Son aylarda piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle kuyumcuların işlerinin azaldığını dile getiren Günsay, bankaların altın almaya başlamasıyla durumlarının daha kötüye gittiğini söyledi.
Günsay, bankaların asıl işinin altın olmadığını savunarak, şöyle devam etti: "Biz bankalara ’altın işi yapmayın’ demiyoruz. Altın hesabı açabilirler. Sıkıntılı olduğumuz konu, bankaların, şubelerine terazi koyup altınları gramla tartarak alması. Bankalarda altın alan görevlilerin çoğu bu işi bilmiyor, yönetimin yönlendirilmesiyle yapıyorlar. Altınların gerçek değeri verilmiyor. Bu yüzden, Türkiye’deki oda ve dernekler olarak ülkemizdeki tüm kuyumcu dükkanlarına, ’Bankanıza altın hesabı açtırmadan önce takılarınızı getirip, doğru değer tespiti yaptırmanızı tavsiye ederiz’ şeklinde uyarı yazıları astık. Vatandaşların mağdur olmaması için bu uygulamayı hayata geçirdik. Bankalar kendi işini yapsın, biz de altın alım satımını yapalım." Bankaların, altını düşük fiyatlardan aldığını iddia eden Günsay, kuyumcuların, fiyatı düşmeden 150 liraya aldığı çeyrek altına bankaların 146 lira verdiğini ileri sürdü.
Günsay, bankalarda altın alan görevlilerin, verilen fiyatın dışına çıkamadığını öne sürerek, "Düğünden sonra 50 çeyrek altını olan çift, kuyumcu yerine bankaya gittiğinde 200 lira zarar ediyor. Bilezikler ve gram da hesap edildiğinde mağduriyet büyüyor" diye konuştu.