FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın devleri fena vurdu

2013 yılında yüzde 30'a yakın düşen altın merkez bankalarına da zarar ettirdi.

Altın devleri fena vurdu

İsviçre Merkez Bankası altında gerçekleşen düşüşün etkisiyle 2013'te 10 milyar dolara yakın zarar ettiğini açıkladı. TC Merkez Bankası'nın altından zararı ise 1.7 milyar doları buldu. Bunun altına etkisinin sınırlı olacağını söyleyen uzmanlar Çin rezerv verisinin beklenmesi gerektiğini söylüyor.

Altın fiyatlarında 2013 yılında yüzde 30'a varan düşüş Merkez Bankalarını da zorluyor. Yıllık bilançolarını açıklamaya hazırlanan Merkez Bankaları'nın altından gerçekleşen yıllık zararları da büyük boyutlara ulaştı.

İsviçre Merkez Bankası'ndan yayınlanan bilgi notuna göre İsviçre Merkez Bankası'nın 2013 mali yılındaki zararı 9 milyar İsviçre Frangını (yaklaşık 10 milyar dolar) buldu.

Notta 2013 senesi içinde UBS'e satılan StabFund'dan 3,7 milyar dolar elde edildiği, döviz pozisyonlarından da 3 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 3.3 milyar dolar) kar edildiği belirtilirken buna karşın altında yaşanan düşüşün bankaya zararının 15 milyar İsviçre Frangını (yaklaşık 16.5 milyar doları) bulduğu belirtildi.
KAR PAYI DAĞITAMAYACAK
StabFund fonunun satışı dışında döviz gelirleri ve altındaki kayıplar düşünüldüğünde bankanın 12 milyar İsviçre Frangı zarar ettiğini belirten banka 5.3 milyar İsviçre Frangı dadğıtılabilir rezervin bu zarar karşısında çok düşük kaldığını bu yüzden bankanın kar payı dağıtımı yapamayacağı bildirildi.
TC MERKEZ BANKASI'NIN ALTIN ZARARI 1.7 MİLYAR DOLAR
TC Merkez Bankası'nın tüm rezervleri içinde küçük payı olmasına rağmen altın fiyatlarındaki düşüş altın rezervlerinde de zarar yarattı. Merkez Bankası rezervlerindeki 519 ton altının 116 tonu bankaya ait. 2012 sonunda 6.2 milyar dolar olan bu rezerv değeri altının yüzde 27,8 düşmesiyle 4.4 milyar dolara geriledi. Yani Merkez Bankası'nın 116 tonluk altın rezervinden 1 yıllık kaybı 1.7 milyar dolar oldu.
ÇİN REZERVLERİ ALTIN YATIRIMCILARINI SEVİNDİREBİLİR
Öte yandan uzmanlar altın kaynaklı bu zararların fazla fark yaratmayacağını belirtiyor. Altının seyri için önemli olan 2014 ilk çeyreğinde veya Nisan atında açıklanacak Çin rezervlerinin olacağını belirten İş Yatırım Uluslararası Araştırma Müdürü Şant Manukyan "Çin'in ciddi altın ithalatı var. Çin rezervleri yukarı yönde revize edilecek gibi duruyor. Bu durum altın yatırımcılarını sevindirecektir." diye konuştu.
YATIRIMCISINI ÜZMÜŞTÜ
Altın 13 seneden sonra ilk kez 2013 yılını kayıpla kapamıştı. Yıllık kayıp yüzde 30'a yaklaşırken altın 1200 dolara kadar gerilemişti. Yeni yıla iyi giren altın bugün uluslararası piyasalarda ons başına 1240 dolara kadar yükselmiş bulunuyor. Ancak uzmanlar altın için zorluklarla geçecek bir yıl olacağını özellikle Fed'in tahvil alımını kademeli bir şekilde azaltmasının altına yaramayacağını belirtiyor. (HÜRRİYET)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler