FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatı çökünce her müşteri ‘özel’ oldu!

Altın fiyatları pazartesi sert çakılınca altın riski taşıyan bazı bankaların müşterilerini arayıp “Altın daha fazla düşmez, altın hesabı açın” dediği öğrenildi.

Altın fiyatı çökünce her müşteri ‘özel’ oldu!

Bankalarda özel bankacılık müşterileri şubelerden aranıp yatırım tavsiyesi veriliyor. Altın fiyatlarının pazartesi günü yüzde 8 ile son 30 yılın en büyük günlük düşüşünü yaşaması, bilançolarında altın riski bulunan bazı bankalarda panik havası estirdi. Altının uluslararası piyasalardaki ons fiyatının bir günde 1.481 dolardan 1.335 dolara kadar inmesinin ardından fiyatların daha da düşeceği paniğine kapılan bazı bankaların, portföylerinde bulunan altın rezervi nedeniyle zarar etmekten korkup bu altınları boşaltma niyetinde olduğu iddia ediliyor.

Bu bankaların şubelerden müşterilerini arayıp “Altın fiyatları bu seviyeden daha da aşağı düşmez. Altın almanın tam zamanı. Size de altın hesabı açalım” gibi tavsiyelerde bulunduğu belirtiliyor. Bilindiği gibi bankalarda genelde özel bankacılık müşterileri şubelerden aranıp yatırım tavsiyesi veriliyor.

YABANCILAR ‘SAT’ DİYOR
Yabancı dev bankaların altın konusunda müşterilerine tavsiyeleri ise Türk bankalarının aksine 'satış' yönünde. Örneğin yatırım bankası Goldman Sachs yatırımcılarına dün gönderdiği tavsiye raporunda, “Geçen hafta ‘Portföyünüzdeki altını satın’ önerisinde bulunmuştuk. Henüz fiyatların dibi gördüğüne dair bir kanıt yok. O kanıtı görene kadar bu tavsiyemizi koruyoruz” önerisinde bulundu.
GÜNEY KIBRIS: ‘ALTINIMI SATIYORUM’
Altının onsunun 1.350 dolara gerileyerek son 30 yılın en büyük düşüşlerinden nedenlerinen biri olarak gösterilen Güney Kıbrıs’tan ‘Altın satarız’ açıklaması geldi. Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiadis, önümüzdeki aylarda satışın yapılabileceğini söyledi.

Merkez Bankası’nın piyasalara büyük bir sürpriz yaparak politika faizlerini de yarım puan indirime gitmesi vatandaşın cebinden aylık 35 lirayı götürdü! Merkez'in faiz indirimini jet hızıyla ticari krediler ve mevduat faizlerine yansıtan birçok banka, dün sabah itibarıyla mevduat faizlerini 0.5 puan indirdi.

BİREYSEL KREDİYE YANSIMADI
Bazı bankalar mevduat faizini yüzde 7.5'ten 7'ye çekerken, bazıları da yüzde 7'den 6.5'e indirdi. Hal böyle olunca bankada 100 bin lirasını yüzde 7'den mevduata yatıran vatandaş, faiz indirimi öncesi aylık net 489 lira gelir elde ederken, faiz indirimi sonrası aylık net getirisi 454 liraya geriledi. Öte yandan Merkez'in faiz indirimleri tüketici kredilerine yansımayınca da kredide kazanamayan vatandaş, mevduatta kaybetmiş oldu. Bankacılar, Merkez'in faiz indiriminin konut ve ihtiyaç kredilerine yansımasının zor olduğunu belirtiyor. Konut kredilerinde sektördeki yoğun rekabetten ötürü ortalama vadenin 9 yıla, faizin ise yüzde 0.75'lere düştüğünü kaydeden bankacılar, fonlama koşulları değişmeden bireysel kredilerde faiz düşüşü beklemiyor. (HT EKONOMİ)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler