FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları 3 haftanın zirvesinde

Altın, düşük fiyatların Asya'da talebi artırmakta olduğu beklentisi ile üç haftanın en yükseğine çıktı.

Altın fiyatları 3 haftanın zirvesinde

Altın, 1981 yılından bu yana en yüksek yıllık kaybının Asya'da talebi artırmakta olduğu spekülasyonu ile yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,246.46 dolar ile 17 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:36'da 1,241.93 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerdeki kayıplarını geri alarak yükselişini üçüncü güne taşıdı ve 31 Aralık'ta 1,182.27 dolar ile gördüğü altı ayın en düşük seviyesinden yüzde 5 yükseldi.

Altın geçen hafta, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı aşarak en büyük altın kullanıcısı haline gelen Çin'de daha güçlü talep işaretleri ile birlikte, geçen hafta Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık rallisini yaptı. Çin'de hemen teslim için altına ödenen prim bugün ons başına 21.04 dolar civarındaydı. Bu prim, Şanghay Altın Borsası'nda gösterge spot kontratın işlem hacminin yükselişini ikinci güne taşıdığı 3 Ocak'ta 15.87 dolar seviyesindeydi. Bloomberg'in anketine katılan 15 ekonomist, altının bu hafta yükselmesini beklerken, iki analist düşüş öngördü ve dört analist nötr kaldı. Böylece yükseliş bekleyenlerin oranı Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, "Çin'de talep çok güçlü," dedi ve "Piyasa beknentisi pozitif ve teknik olarak ivme yukarı yönlü" şeklinde görüş bildirdi.

Altının MACD göstergesi, 27 Aralık'tan bu yana sinyal çizigi olarak adlandırılan seviyenin üzerinde. Bu durum, bazı teknik analistler için, fiyatların daha da yükselebileceğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Altın geçen yıl, merkez bankalarının para basmasının enflasyonu artıramaması ve küresel ekonomideki güçlenme ile birlikte, yüzde 28 değer kaybetti.

Bugün açıklanacak olan veriler, ABD'de hizmet sektörü ve fabrika siparişlerinde artış olduğunu gösterebilir ve bu durum, Fed'in 18 Aralık'taki toplantısında varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararını destekleyebilir.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,232.20 dolar ile 1,245.70 dolar arasnda seyrettikten sonra, fazla değişmeyerek 1,240.30 dolarda kaldı.

Gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 20.1220 dolara ve platin yüzde 0.4 kayıpla ons başına 1,406.88 dolara geriledi. Palladyum yüzde 1.1 yükselerek ons başına 734.73 dolar ile 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 731 dolara geldi.

(Kaynak: Bloomberg)

Altın fiyatları için tıklayın

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler