FİNANS

Altın madenin mi var çok büyük derdin var!

Altın madeni işletenler ocakbaşı satış gelirinin yüzde 4’ünü devlet payı olarak ödüyordu.

Altın madenin mi var çok büyük derdin var!

Bu pay yüzde 6’ya çıkarılıyor. Altını çıkarıp işletmesinde metal haline getirene indirim kaldırılıyor.

Başbakan ve hükümet temsilcilerinin bir süredir, maden sektörüne yönelttikleri eleştirilerin karşılığı yasal düzenleme hazırlığıyla somutlaşıyor. Hükümet özellikle altın madenciliğinden aldığı “devlet payı”nı çift koldan artırmaya hazırlanıyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı yasa değişikliğiyle halen altın madeninde, ocakbaşı satış gelirleri üzerinden alınan yüzde 4’lük devlet payının yüzde 50 artırılması, ayrıca çıkarılan madenin kendi işletmesinde metal haline getirilmesi durumunda bu devlet payında yapılan yüzde 50 indirimin de kaldırılması planlanıyor.

Çalışmalar başladı

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla başlayan çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak yasal değişikliğinin başta altın olmak üzere maden şirketlerinin gelirlerini azaltacağı, Hazine kazancını artıracağı kaydediliyor. Yürürlükteki Maden Kanuna göre, Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocakbaşı fiyatından alınıyor. Buna göre altın, gümüş ve platin madenlerinin içinde bulunduğu grubun devlet hakkı oranı yüzde 2 olmasına rağmen bu 3 madende bu oran yüzde 4.

İki koldan artırım

Altın madeni sahipleri çıkarttıkları altının ocakbaşı değeri üzerinden devlete yüzde 4 oranında pay ödemekle yükümlüler. Ancak yasayla, altının da içinde olduğu bu madenlere bir teşvik sağlanarak “Bu madenlerin yurt içinde ve kendi entegre tesisinde kullanılarak metal hale getirilmesi halinde ödenmesi gereken devlet hakkının yüzde 50’si alınmaz” deniliyor. Çıkardıkları altını kendi tesislerinde metal hale getirenler, ödemeleri gereken devlet hakkının yarısını ödüyor.

Üzerinde çalışılan değişikliğe göre öncelikle devlet hakkının “yüzde 50’sini silen” bu istisnanın kaldırılması gündemde. Ayrıca, oranın da yüzde 50 oranında artırılması planlanıyor. İstisna da uygulandığında, halen çıkardığı altının ocakbaşı değeri üzerinden yüzde 2 devlet hakkı ödemek zorunda olan altın madeni işletmecisinin, yüzde 6 devlet hakkı ödemesi sözkonusu olabilecek. Bu değişikliğin devlet hakkı maliyeti açısından, sözkonusu işletmeler için çok yüksek bir tutara ulaşacağı anlamına geleceği belirtiliyor. Söz konusu değişikliğin en çok Koza Madencilik’i etkileyeceği de konuşuluyor. Koza’nın devlete ödediği pay iki kat artmış olacak.

Denetim artacak, cezalar yükselecek

BUGÜNE kadar tanımlardaki zorluklar, hesaplamada ocak başı değerinin düşük gösterilmesi, çıkarılan cevherin miktarının doğru beyan edilip edilmediği gibi çok sayıda başlık nedeniyle, devlet hakkının alınmasına dönük çok sayıda sorun yaşanıyor. Yeni düzenlemede oranların artırılması ve istisnaların kaldırılmasının yanısıra, Enerji Bakanlığı’nın denetim işlevinin de artırılacağı, devlet hakkı ödemelerinde yaşanacak olası sorunlara dönük cezaların ciddi şekilde yükseltileceği kaydedildi.

Koza: Mastra’da üretim durmadı girişi değişti

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Mastra madenine ilişkin basında yer alan haber hakkında Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama gönderdi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Haberde belirtildiği gibi ‘4 metrekare büyüklüğündeki galeri girişi’ orman arazisindedir. Orman izni süre uzatımı için zamanında müracaat edilmiş halen cevap gelmemiştir. 27 Aralık 2013 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) maden galeri girişinin orman izni gelmemiş alanda olması sebebi ile kullanılmaması talimatı göndermiştir. Orman iznimiz için süre uzatılması talebimize henüz cevap gelmediği ve bunun da zaman alacağı öngörüldüğünden, Şirketimiz tarafından izinli olan bölgemizde başka bir galeri girişi açılmıştır. Üretim faaliyetimiz yeni ve izinli bölgedeki galerimizden yapılmaktadır. Mastra madenimizde MİGEM’in yukarıda anılan işlemi nedeniyle üretimin durdurulması veya ara verilmesi söz konusu olmadığı için kamuya açıklama yapılması gereği ortaya çıkmamıştır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler