FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın niye düşüyor, niye yükselecek?

Bugünlerde altın konusunda teknik analizcilerin yorumları moda oldu. Onlar dünya çapında, trader’ları, trader’lar da onları yönlendiriyor.

Altın niye düşüyor, niye yükselecek?

Finans piyasalarına yön veren bu iki grup insanın altın ile ilgili öngörüleri ilk bakışta altının günlük, hatta haftalık dalgalanmalarını belirliyor.

Fakat bunlar belki de finans dünyasının en çok yanılan iki grubudur aynı zamanda... Değerlerini inkar etmek zor; hepsi bilgili kişiler ancak günlük gelişmelere fazlaca duyarlı, buna karşılık fiyatın altındaki gerçek arz ve talep güçlerine yeterince duyarlı olmayan bir yaklaşımları var.

Bir kaç aydır bu kesimler çoğunlukla altının düşüşü yönünde görüş bildiriyor. Ve evet altın da eski büyük çıkışını sürdüremiyor. 1900 dolarlık seviyelerden yuvarlandığı 1500’lü seviyelerde bile rahat bir zemin bulamıyor kendine. Örneğin dün de yeni bir düşüş yaşadı. 1550’de bile tutunmakta zorluk çekiyor.

Peki olan biten ne? Trader’lar haklı mı? Altın 1500 doların da aşağısına mı inecek?

Tarihi perspektiften bakacak olursak. Altının tarihi maksimumu 1980’lerin başında yaşandı. O zamanki ons/$ fiyatını verip kafa karıştırmaya gerek yok. Doların değer kaybını hesaba kattığınızda bugünkü dolar fiyatıyla o değer 2300 $ civarına denk geliyordu. Yani böyle bakılırsa altının yükselebileceği daha epey bir yer var. Altının lehine konuşan bir çok ünlü spekülatörün hareket noktası da burası.

Diğer yandan 1980’ler başında bu rakamlara yükselmiş altının hemen sonrasında 300 dolarlara kadar yıllarca düştüğünü de biliyoruz. Altın konusunda kötümser olanlar da böyle bir senaryoyu gözden uzak tutmuyor. Fakat günümüz trader’ları ve onlarla ilişkili teknikçilerin kafası böyle de çalışmıyor. Onlar basitçe altın fiyatını bir başka yatırım aracına çıpalıyorlar. Traderlar gibi günlük alım satımlarla uğraşan gruplar için bu takip edilmesi kolay bir yol.

Bundan bir kaç ay önce trader dünyası altını bakır, alüminyum, petrol gibi emtiaya çıpalamıştı. Mantık şuydu. Altın bir emtiadır. Küresel durgunluk tehdidi nedeniyle bu emtialara talep azaldığına ve fiyatları düştüğüne göre altının da fiyatı düşmeli. Gerçekten bir süre traderların dediği oldu. Ancak sonra altın kendini petrol gibi emtiadan ayırdı. Emtia düşerken altın yükselmeye başladı. Ne olmuştu?

Bugünlerde trader’lar altını yeni bir ilişkiye çıpaladılar. Daha doğrusu eskiden de çıpaladıkları bu ilişkiyi emtia çıpasının önüne geçirdiler. Bu Euro çıpası. Şimdiki mantık şu: Altın yıllar içinde daima ABD Doları’na karşı, ters yönde hareket eder. (Ve bu doğrudur.) Böylece altın (tanımı icabı) aynı şekilde hareket eden Euro/Dolar paritesi ile aynı doğrultuda davranır. (Ki geçmişte bu da doğruydu!) Demek ki şimdi de altın ve gümüş fiyatları Euro paralelinde davranacak! Euro, Avrupa krizi nedeniyle Dolar karşısında değer yitirdiğine ve muhtemelen yitirmeye daha bir süre devam da edeceğine göre, demek ki altın da düşmeye devam edecektir.

İşte yanlış olan mantık da budur!
Altın ne emtiadır tek başına, ne Euro gibi bir paradır. Altın hem emtia, hem para alternatifidir. Altın fiyatlarını yaratan arz ve talep ilişkilerinde kısa dönemde talep başat olduğuna göre büyük altın ithalatçısı Çin, Hindistan gibi ülkelerin talebi; dünya merkez bankalarının altın alım ve satımları büyük ölçüde belirler. Dünya sanayi üretiminin artış ve azalması biraz daha orta vadeli olarak altın fiyatını aşağı veya yukarı çeker. Sanayi talebini bir yana bırakın. Diğerlerinin talebi kendi ülkelerinin para değerleri ödemeler dengesi durumlarıyla ilişkili olduğu gibi, genel olarak kağıt paraya olan güven ile de ilgilidir.

[

****](http://www.haberdesin.com/haber/ekonomi/altin-fiyatinda-son-soz-cinli-hintlide)

[

****](http://www.haberdesin.com/haber/ekonomi/altinin-kaderini-bu-rezervler-belirliyor)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler