FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın yeniden 'güvenli liman' mı?

Spot altının fiyatı geçtiğimiz hafta 1,400 doları bulsa da Bank of America Merrill Lynch’in metal stratejisti Michael Widmer inatçı ters rüzgarların bu çıkışı durdurabileceğine inanıyor.

Altın yeniden 'güvenli liman' mı?

Widmer, "Bu hareketin bundan sonra sürdürülebilir nitelikte bir ralli olmadığına inanmamızı sağlayan birkaç neden var,” dedi

Ukrayna’daki jeopolitik gerilimin yanı sıra Çin’in büyümesinde duraklama endişeleri de altının kısa vadeli hamlesinin ardındaki birincil etkenler olarak görülüyor.

Widmer, son zamanlardaki “aşırı iyi” işlem hacmine rağmen euro bölgesindeki deflasyonist kaygıların altın fiyatlarındaki yükselişi gemleyebileceğini düşünüyor.

Euro bölgesindeki cılız tüketici fiyatları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını yakın bir vadede artırma ihtimalini azaltıyor.

Geleneksel olarak faiz oranlarıyla ters orantılı bir ilişkisi olduğu varsayılan altın genelikle enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kullanılıyor.

Widmer, Avrupa’da enflasyon oranı ve daha sıkı para politikası beklentisi düşükken altında yukarı bir yönlü hareketin de düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor.

ABD’den gelen veriler de altın fiyatlarını daha yüksek seviyelere çeken etkenlerden biri. Ancak birçok analist düşük rakamların ardındaki neden olarak soğuk hava koşullarına dikkat çekiyor.

Widmer, bu “anlık kaygıların” dinebileceğini, bunun da altının fiyatının 1,200 dolar seviyesine inmesine neden olabileceğini düşünüyor.

Spot altın, 2013’te yüzde 30 değer yitirdikten sonra bu yılın şimdiye kadar olan bölümünde dolar karşısında yüzde 14 değerlendi.

Salı günü kısa bir süre için $1,391.76 seviyesine yükselen spot altın geçtiğimiz hafta yüzde 3,1’lik artışla altı hafta art arda değer kazanmış oldu.

Online altın borsası BullionVault bu yükseliş sürecinin son 46 yılda sadece 65 kez gerçekleştiğini ileri sürdü.

BullionVault’ta araştırma biriminin başkanı Adrian Ash de altın yatırımcıları için nadir günlerin yaşandığını belirterek fiyatlardaki son yükselişi daha zayıf doların doğrudan bir yansıması olarak gördüğünü söyledi.

Altın fiyatları için tıklayın,Çeyrek altın , Cumhuriyet altını

Altın fiyatları için tıklayın

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler