FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altına spekülatör eli değdi

FED başkanının açıklamaları sonrasında altın tarafında yaşanan sert gerileme piyasa uzmanları tarafından spekülatörlerin devreye girmesi olarak yorumlandı.

Altına spekülatör eli değdi

Geçtiğimiz piyasa hareketleri farklı psikolojik hastalıklara benzetilmiş şizofren harekete yada manik depresif olarak nitelenmişti.

Piyasalarda bu benzetmeleri haklı çıkartacak hareketleri sürdürmeye devam ediyor. Bunun en son örneği dün altın tarafında yaşandı. ABD Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmasında yeni bir parasal genişleme sinyali vermemesi en çok altında baskı yarattı ve 100 doların üzerinde gerilemesine neden oldu. Bu noktada ABD’den gelen verilerin olumlu olması nedeniyle hali hazırda bir parasal genişleme beklentisinin yersiz olacağı bilinirken spekülatif hareketler ile sert dalgalanma yaşandı.

Berkanke’nin açıklaması ile gerileyen dolar 1.792 dolar ile son üç ayın zirvesine çıkan altının 1.700 dolara çekti. Sabah saatlerinde yaşanan alımların fazla etkili olmaması ile Perşembe günün altın 1.772 dolar seviyesine geldi.

Bu noktada dün yapılan bir açıklama da güvenli limanların sorgulanmasına neden oldu. Yunanistan’da CDS kredi takaslarının çalışmayacağı haberleri yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü noktaların azaldığına görüşünü ortaya koyarken gözler yeni altına çevrildi. Son 4 ayda yaklaşık 700 dolara varan kayıp yaşayan altında yukarı yönlü seyrinde devam edeceği söyleniyor.

Konu ile ilgili olarak THE LİRA’ya açıklama yapan Garanti Bankası altın piyasaları uzmanı Alper Kalyoncu, spekülatörlerin devreye girdiğini söyledi. Dün FED Başkanın Bernake’nin açıklamalarında yeni bir detay olmadığını bu noktada spekülatörlerin devreye girerek stopları çalıştırdığını söyleyen Kalyoncu, fiziksel yatırımcının bu satışa uymadığını söyledi. Altının onsu için 1700 doların üzerinde oluşan spekülatif alımların verildiğini açıklayan Garanti Bankası altın piyasaları uzmanı, bu seviyelerde altının tutunmasını beklediklerini kötü 1.680’e gerileyebileceğini belirtirken uzun vadede yükseliş olacağına vurgu yaptı.

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise THE LİRA’ya yaptığı değerlendirmede ABD'de beklendiği kadar toparlanma olmamasının yarattığı gerginlikler, FED Başkanı Bernanke'den parasal genişleme sinyalinin gelmemesi ve geçen haftadan beri süren ay sonu kontrat işlemlerinin açık olmasının kapanana kadar altının yükselmesine zemin oluşturduğunu belirtti. Pozisyonlar kapandıktan sonra altın fiyatlarının aşağı gerilediğini bildiren Yıldırımtürk, Avrupa'daki 3 yıllık likidite ihalesinin sonuçlanmasının satışları beraberinde getirdiğini belirtti. Spekülastif ortam oluştuğuna değinen Yıldırımtürk, elinde yüklü miktarda altın bulunduran fonların satış yapmak için bahanesi olduğunu belirtti. Piyasaya sürülen likiditenin geçici rahatlama yarattığını ifade eden Yıldırımtürk, borçlanma devam ettiği sürece altının düşmeye devam edeceğini söyledi. Yıldırımtürk, altında 1,700 dolar kırıldığında, öncelikle 1,685'li seviyelerin görülebileceğini daha sonra kademeli olarak seyrin aşağı giderek üç aylık süreçte 1,500 doların altına inebileceğini kaydetti. Haziran ayında yeni kontrat işlemlerinin başlamasıyla toparlanma olabileceğini dile getiren Yıldırımtürk, Haziran ayındaki seyrin Şubat ayındakinin altında kalacağını vurguladı. (THE LIRA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler