FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altının 2013 falı! Uzmanların 2013 öngörüleri

Birçok yatırımcının gözü 2013'te de 'güvenli liman' altında olacak. Uzmanlar yeni yılda altın için farklı görüşler belirtse de rekor beklemiyor.

Altının 2013 falı! Uzmanların 2013 öngörüleri

Geleneksel olarak 'güvenli liman' kabul edilen altın fiyatları yeni yılda nasıl seyredecek?

Geçen yıl 1900 doları aşarak rekor kıran altın fiyatları küresel ekonomideki belirsizlik, ABD'nin mali uçurum olasılığı ve Euro Bölgesi'nde devam eden borç krizinin etkisiyle son aylarda düşüş trendine girdi.

Altının onsu geçtiğimiz hafta 7 doların üzerinde düşerek 1640 dolar ile son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Gelecek yıl altının seyri konusunda piyasa ve altın uzmanları farklı yorumlar yaptı.

YILDIRIMTÜRK: ALTINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altında genel trendin aşağı yönlü olduğunu söyledi ve altında düşüşün devam edeceğine dikkat çekti.

Yıldırımtürk, "Yıl sonu itibariyle yatırımcıların altın yatırımlarının fazla olması ve kontratta dolara geçme isteği altında satış baskısı oluşturdu. ABD’de muhalefetle iktidar arasındaki bütçe görüşmelerinde ara verilmesi tedirginlik oluşturdu. İç piyasada dolar yüzünden dıştan daha az gerileyecek. 2013’ün ilk aylarında biraz yukarı yönlü olabilir ama genel trend aşağı yönlü olacak” diye konuştu.

ALBORA: ALTIN YÜKSELECEK
Altın Piyasası Uzmanı Nurettin Albora ise altın fiyatlarında yükseliş yaşanacağını belirtti.

Albora, “Yakın zamanın dip seviyelerine ulaşmak üzereyiz. 1630-1625 doların ya da onun altında olabileceğine ihtimal vermiyorum. Yakın zamanda bunu gördükten sonra da bir yükseliş yaşayarak 1700 sınırlarında yatay bir seyir izledikten sonra Mart 2013’ten sonra yavaş bir yükseliş bekleniyor. Dünyada önemli bir durum oluşmazsa altının onsu 1800-1850 civarlarına gelebilir" şeklinde devam etti.

Albora, "ABD’nin ekonomik verileri bir anda dengeyi değiştiriyor. Böyle bir durumda 1900'lerin üstünü görmemiz mümkün olur. 2013'ün sonlarına 1900'ü görmemiz mümkün olabilir” şeklinde devam etti.

KAMEROĞLU: ALTIN TÜKETİMİ ARTACAK
Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ise altın fiyatlarında düşüşün devam etmesi durumunda altın tüketiminin artacağını söyledi.

Kameroğlu, "Ekonomilerdeki iyileşme süreçleri başladı gibi, altın fiyatları oturdu ve gerilemeye başladı. Yüzde 3-4 arasında bir gerileme var. Çok da büyük bir oran değil. Umarız ki daha da gerilesin, fiyat stabil olsun, altın tüketimine olumlu bir yansıması olsun. 2013'ü umutla bekliyoruz ama uzmanlar pek keyifli geçmeyeceğini öngörüyorlar. Fiyatlar bu düzeyde devam eder. Bugün düşme eğiliminde dersiniz ama yurtdışına bağlı olarak sert çıkışlar da yapabilir. Dünya ekonomisiyle borsaların yaratacağı etkiye bağlı diyebiliriz" dedi. (NTVMSNBC)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler