FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Araç bulma sıkıntısı...' İkinci el arabalarda EYT etkisi! 'Satılık' ilanlarının formatı değişti

Milyonlarca kişinin beklediği EYT kararının açıklanmasıyla hem araştırmalar hem de ödemeler için hazırlıklar hızlandı. EYT, ikinci el araç piyasasında da büyük etki yarattı. Prim günlerini doldurmak ve askerlik borçlanmalarını ödeme isteyenler, araçlarını satışa çıkardı. Galericiler, ikinci eldeki araç bulma sıkıntısının EYT için araçların satışa çıkarılmasıyla azaldığını belirtti. İkinci el araba ilanı verilen online platformlarda bolca 'EYT için acil satılık' şeklinde ilanların olduğu görüldü.

Milyonlarca vatandaşın uzun zamandır merakla beklediği EYT kararı açıklanmıştı. EYT düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasıyla birlikte EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler araştırmalarını sürdürüyor. Bir yandan da prim günlerini doldurmak ve askerlik borçlanmalarını ödemek isteyenler nakit ihtiyaçları için arabalarını satışa çıkarmaya başladı. İşte EYT'lilerin uyguladığı bu yöntem nedeniyle ikinci el araç piyasasında yeniden bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Galericiler ikinci el araç bulma sıkıntısının azaldığına dikkat çekerken ikinci el araba ilanlarının verildiği online platformlarda da çokça "EYT'den emekli olacağım için satıyorum" şeklinde ikinci el araç ilanlarının yer aldığı görüldü. İşte detaylar...

"EYT İLE İKİNCİ EL ARAÇ BULMA SIKINTISI AZALDI"

Galerici Ahmet Yurtlu da, ikinci el araç bulmakta sıkıntı çektiklerini ama bu düzenlemeyle beraber vatandaşların araçlarını satışa çıkarınca bu sıkıntının azaldığını kaydetti.

"EYT BORCUMU ÖDEYECEĞİM İÇİN ARACIMI SATIYORUM" DİYE İLANLAR GÖRMEYE BAŞLADIK"

Yurtlu, "Ülke gündemindeki en önemli konulardan bir tanesi EYT oldu. Vatandaşlar prim günlerini doldurmak ve askerlik borçlanmalarını yatırmak için araçlarını satışa çıkardı. İlanlarda da buna rastlıyoruz. ’EYT borcumu ödeyeceğim için aracımı satıyorum’ diye ilanlar görmeye başladık. Bu da bizim için yeni bir anekdot oldu. Böyle güzel bir düzenleme oldu. Bu fırsatı değerlendirmek için insanların bir kısmı döviz ve altınını bozdurdu, bir kısmı da aracını satarak borçlanmasını yapmak istiyor. Bu da piyasada bir denge unsuru oldu. Temmuz’dan Aralık’a kadar otomotiv sektörü satış anlamında yataya geçmişti. 15 Aralık’ta matrah düzenlemesi yapıldı. Bu düzenlemeden sonra beklenen çok olmadı. Bu beklentiyi karşılamayınca insanlar ikinci ele yöneldi. Çünkü sıfırda da tedarik edilebilecek araç yoktu. Bundan dolayı vatandaş ikinci ele yöneldi ve satışlarda ciddi bir artış yaşadık. O zamandan bu zamana kadar da fiyatlarda yüzde 25 artış gördük. EYT ve konut kredilerinin düzenlenmesiyle vatandaşlar hem borçlanmalarını tamamlamak hem de ev almak için araçlarını satmaya başladılar." şeklinde konuştu.

91211ec9-5866-49e9-94db-dc32d16d434d

"PİYASADA ARAÇ BULUNABİLİYOR"

Yurtlu, "Bu da piyasada araç bulunmasına neden oldu. Yoksa ciddi şekilde araç bulmakta sıkıntı yaşıyorduk. Vatandaşlar bize gelerek ’Borçlanmamı ödeyeceğim için aracımı satmak istiyorum’ diyor. Bunun eş zamanlı olması bizim işimize geldi. Çünkü çok ciddi bir sıkıntıya giriyorduk. Talep vardı ama arz olmayınca bu sefer fiyatlar sıkışmıştı" ifadelerini kullandı.

eyt2

'DOKTORDAN SATILIK', 'ÖĞRETMENDEN SATILIK' İLANLARI 'EYT'LİDEN SATILIK'A DÖNDÜ

Öte yandan ikinci el araba ilanlarının verildiği online platformlarda bolca 'EYT' ilanının olması dikkat çekti. Öncesinde araçlarını ilana koyarken 'Doktordan satılık' ya da 'Öğretmenden satılık' şeklinde ilanların verildiği sıkça rastlanırken şimdi ise 'EYT'liden satılık' şeklinde ilanlar platformlarda yer almaya başladı. İlanlarda vatandaşların 'EYT için acil satılık', 'EYT dolayısıyla fiyatı düşürüyorum' ve 'EYT için ihtiyaçtan' şeklinde başlıklar yazdığı görüldü.

eyt1

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler